Mani Benchelah o filmu 'Ovo je egzil - Dnevnici djece izbjeglica' - Radiosarajevo.ba

Mani Benchelah o filmu 'Ovo je egzil - Dnevnici djece izbjeglica'


29. juni 2015. u 15:24

Nakon što je sinoć upriličena svjetska premijera filma This is Exile - Diaries of Child Refugees (Ovo je egzil - Dnevnici djece izbjeglica), novinari su danas imali priliku razgovarati s autorom ovog filma.
Francusko-alžirski redatelj Mani Benchelah ovaj je film snimio u izbjegličkim kampovima oko Sirije, u kojima žive izbjeglice iz ove zemlje.
U razgovoru s novinarima ispričao je kako je i prije eskalacije sukoba u Siriji živio četiri godine, između ostalog, radeći kao učitelj u školi. U zemlju se konstantno vraćao i nakon ustanka, i ona je postala centar njegovog reporterskog zanimanja.
Tema koja ga je posebno zanimala - kao fotografa i snimatelja - bila su djeca, koja su najveće žrtve sirijskog konflikta.
"Kada sam vidio koliko je nedužne djece je uvučeno u sukob, koliko pate, odlučio sam se za to. U Siriji su djeca često učesnici demonstracija, u određenim kvartovima očevi bi dovodili djecu na demonstracije da pjevaju, uzvikuju parole. Također, mnogo je djece poginulo, mnoga su djeca žrtve masakara. Izbjeglička kriza koja je posljedica konflikta u Siriji, pokazuje da su djeca zastupljena u oko pola ukupnog broja svih izbjeglica", objašnjava Mani svoje motive.
"U filmu govore djeca, kako se osjećaju, kako vide stvari. Mnoga djeca a i odrasli koje sam susretao, kažu da su umorni od medija i smatraju da su oni beskorisni po pitanju okončanja sukoba."
"S njima sam proveo dosta vremena i pokušao objasniti ulogu medija. Od medija sve počinje, oni svijetu prikazuju to što se dešava na terenu. Medijski izvještaji su ti koji uzrokuju reakciju svijeta, dovode humanitarne organizacije u drugu vrstu pomoći", kaže Mani.
Film je finansirala međunarodna humanitarna organizacija Save the Children, a planirano je da se od prihoda od distribucije finansiraju djeca i njihove porodice.

Radiosarajevo.ba

http://radiosarajevo.ba/novost/193141/mani-benchelah-o-filmu-ovo-je-egzi...