168 oslobodilaca Tripolija slijeće u Sarajevo! – Slobodna Bosna

Utorak, 01. Juli 2014 u 17:46

‘SB’ SAZNAJE: 168 oslobodilaca Tripolija slijeće u Sarajevo!

Francuski režiser Florent Marcie proveo je osam mjeseci sa libijskim revolucionarima u okruženju Gaddafijevih trupa koji su uspjeli probiti obruč i doći do Tripolija. Pozvao ih je nekoliko na premijeru u Sarajevo, ali su odlučili da dođu skoro svi!

Marcie je bio u Libiji pred samo izbijanje revolucije, i bio je među rijetkim Evropljanima koji su se u to vrijeme našli u Nefoussa planinama. Tu se protiv režima Muamera Gaddafija borila mala, ali ‘opičena’ grupa revolucionara. Bili su odsječeni od pobunjeničkih uporišta na Istoku Libije, daleko od Zapada, i u potpunom okruženju Gaddafijevih trupa. Marcie ih je pratio osam mjeseci, od početaka pa do suludo hrabrog proboja do Tripolija u čijem su oslobađanju od Gaddafijevih snaga učestvovali. Plan je bio da se film “Tomorrow Tripoli” prikaže u Libiji, ali kako je WARM Festival koji se ovih dana održava u Sarajevu podržao film, autor je odlučio da premijera bude – u Sarajevu.
“Pozvao je ljude iz jedinice i pitao da li bi neko od njih mogao doći da prisustvuje premijeri, da bi mu odgovorili – nema šanse, dolazimo svi! Prvo je trebalo da ih dođe oko 100, pa su onda iznajmili čarter let i dolazi ih 168, koliko je bilo mjesta u avionu! Trebali su doći nekoliko dana ranije od kada ih čeka avion, ali zbog procedura oko viza očekuju se u Sarajevu u srijedu”, kažu nam iz organizacije Prvog WARM Festivala koji organizuje istoimena fondacija sa sjedištima u Sarajevu, Londonu, Parizu i New Yorku.
Direktor WARM fondacije i veliki prijatelj BiH i Sarajeva Remy Ourdan na otvaranju festivala je istakao da je WARM svjetski projekt koji govori o konfliktnom i postkonfliktom svijetu.
Projekcija na kojoj su libijski borci trebali biti održana je pretpremijerno u ponedjeljak, ali je sigurno da će projekcija u Obala Meeting Pointu u srijedu u 14 sati biti vrlo zanimljiva.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/15007/sb_saznaje_168_oslobodilaca_tripolija_sutra_slijece_u_sarajevo.html

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn