2. WARM: Festival posvećen ratnom izvještavanju i sjećanju na ratove – Oslobodenje

15.06.2015. | PIŠE: Edin SALČINOVIĆ

2. WARM: Festival posvećen ratnom izvještavanju i sjećanju na ratove

U okviru festivalskih programa publika će moći vidjeti izložbe i filmove o arapskom proljeću i ratovima, Ukrajini, Afganistanu, Centralnoafričkoj Republici i drugim savremenim konfliktima

U organizaciji WARM Fondacije u Sarajevu će se od 28. juna do 4. jula 2015. održati drugi WARM Festival koji će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. Festival će i ove godine ponuditi izložbe, filmske projekcije, prezentacije knjiga, kao i razne aktivnosti koje su u vezi sa savremenim konfliktima. Cjelokupan program drugog WARM Festivala bit će predstavljen sredinom mjeseca na konferenciji za medije u Sarajevu, saopšteno je iz WARM Fondacije.

Iz drugog ugla

– Drago mi je da je i ove godine Sarajevo mjesto gdje ćemo prikazati vrhunske izložbe i dokumentarne filmove koji se bave savremenim konfliktima. Festival će na jednom mjestu ugostiti vodeće profesionalce koji se kroz različite profesije bave savremenim konfliktima, istakao je Remy Ourdan, predsjednik WARM Fondacije.

U okviru filmskog programa drugog WARM Festivala evropsku premijeru imat će film Sebastiana Jungera “The Last Patrol”. Film prikazuje priču o putovanju kroz Ameriku dvojice ratnih veterana i dvojice ratnih izvještača. Također će biti prikazani Jungerovi filmovi “Restrepo”, “Korengal” i “Which way is the front line from here?”, najavljeno je u saopštenju, a ovaj američki novinar će predstaviti i svoju nedavno objavljenu knjigu “War”. Publika će u filmskom programu Festivala moći pogledati i film Florenta Marciea “Commander Khawani”, koji je proteklih petnaest godina sniman u Afganistanu, kao i film “The E-Team”, uz još nekoliko filmova o vodećoj svjetskoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava – Human Rights Watch.

Među izložbama koje će posjetioci WARM Festivala imati priliku vidjeti je i izložba fotografija “Discordia” Moisesa Samana, koji predstavlja priču o arapskom proljeću. Izložba grupe autora koju je uredio Paul Lowe pod nazivom “The Forensic Turn” iz drugog ugla predstavlja zločine, navodi se u saopštenju, a publika će vidjeti dijelove iz samostalnih projekata vrhunskih fotografa, kao što su Edmund Clark, Ziyah Gafic, Ashley Gilbertson, Shannon Jensen, Simon Norfolk, Fred Ramos. Publika će, također, moći vidjeti grupnu izložbu pod nazivom “My Body: A War Zone”, koja predstavlja priče i portrete žena koje su preživjele ratna silovanja u  DR Kongo, Nepalu, Bosni i Hercegovini i Kolumbiji. O teroru u Centralnoafričkoj Republici govori izložba Marcusa Bleasdalea, dokumentarnog fotografa koji svoj rad koristi kako bi utjecao na donosioce odluka širom svijeta. Izložbu je realizirao u saradnji sa Peterom Bouckaertom. Izložba francuskog fotografa Emerica Lhuisseta “Maydan – stotinu portreta” predstavit će demonstrante sa kijevskog trga koji su odgovorili na dva pitanja koja im je postavio: šta biste željeli da se dogodi sada i šta mislite da će se dogoditi.

Zajednička strast

WARM je internacionalna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, historiji, sjećanju na ratove, te promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču”. WARM Festival je, ističe se u saopštenju, samo prvi korak Fondacije prema kreiranju WARM centra u Sarajevu.

http://www.oslobodjenje.ba/kun/2-warm-festival-posvecen-ratnom-izvjestavanju-i-sjecanju-na-ratove

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn