200 Libijaca stiže u Sarajevo zbog specijalne projekcije ‘Tomorrow Tripoli’ – radiosarajevo.ba

200 Libijaca stiže u Sarajevo zbog specijalne projekcije ‘Tomorrow Tripoli’

02. juli 2014. u 16:00

U fokusu i današnjeg programa prvog WARM festivala jeste specijalni program koji je posvećen Siriji, a koji je počeo jučer prezentacijom fotografija The Way to the Frontline francuskog reportera Laurenta van der Stockta i filmom Snapshots of History in the Making produkcijske kuće Abounaddara, što je prvi međunarodni projekt koji je podržala WARM fondacija od svog osnivanja.
Prva projekcija u 21 sat je film Ossame Mohammeda i Wiama Simav Bedirxana Silvered Water, Syria Self-Portrait koji dokumentira razaranje i strahote ovog građanskog rata kroz kombinaciju amaterskih snimaka svjedoka i snimaka koje je u toku opsade Homsa napravio sam Bedirxan.
Odmah nakon ove priče projekciju će imati i ostvarenje Marcela Mettelsiefena Children on the Frontline koje govori o sirijskoj djeci koja su često zaboravljene žrtve građanskog rata. Više od jedanaest hiljada djece je ubijeno, a više od milion ih se sada smatra izbjeglicama dok je najveći grad Sirije Aleppo, progutan u borbi između prorežimskih i antirežimskih. Mettelsiefen je proveo devet mjeseci u Siriji prateći potresnu priču petero djece čiji su životu ovim ratom zauvijek promijenjeni. Svih pet su pokazali nevjerovatnu otpornost, napuštajući svoju infantilnost i prilagođavajući se novom životu dok svijet oko njih klizi u sve veći haos i anarhiju.
U četvrtak 3. jula, 2014. u 12 sati, umjesto danas u 14 sati, održat će se specijalna projekcija filma francuskog redatelja Florenta Marciea Tomorrow Tripoli, kojoj će prisustvovati oko 200 Libijaca, učesnika filma, koji posebno za ovu projekciju stižu u Sarajevo.
Posljednja projekcija prvog WARM festivala će biti film autoriceVirginie Linhart Sarajevo, Children of War u 21 sat u kinu Meeting Point.

Radiosarajevo.ba

http://www.radiosarajevo.ba/novost/157284

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn