‘Bosnia 1992 – 1995’ među najboljim fotomonografijama godine – radiosarajevo.ba

26. decembar 2012. u 10:22

‘Bosnia 1992 – 1995’ među najboljim fotomonografijama godine

Šesti april 2012 godine bio je dan kada se u Sarajevu ponovno okupio veliki broj stranih novinara i reportera koji su u gradu boravili i radili tokom ratnih dejstava. Bio je to dan kada se obilježila dvadesetogodišnjica početka opsade Sarajeva, a rezultat ovog novinarskog ‘reuniona’ je i fotomonografija najboljih ratnih fotografija “Bosnia 1992-1995”.

Mnoge od fotografija koje se nalaze u knjizi nisu bile ranije objavljene i radi se o iznimno vrijednom dokumentu koji svjedoči o godinama opsade. To je spoznao i žiri američkog časopisa TIME koji je knjigu ‘Bosnia 1992-1995’ svrstao među najbolje fotomonografije u 2012. godini.

Uz ovo priznanje, foto urednik TIME-a Patrick Witty je ovu knjigu proglasio za najuticajniju u 2012. godini.

“Za mene, najuticajnija knjiga u 2012. godini bila je “Bosnia:1992-1995″; nevjerovatna kolekcija fotografija iz bosanskog rata napravljenih od strane 50 najrenomiranijih fotografa, uključujući Jamesa Nachtwey-a, Gary Knight-a, Christopher Morris-a, Gilles Peress-a, Ron Haviv-a, Alexandre Boulat i mnogih drugih. Progonjujuća i razarajuća, prelijepo uređena i dizajnirana, ova knjiga bi se trebala nalaziti na policama svake učionice i to ne samo u školama fotografije, nego i na časovima historije”, navodi Patrick Witty u objašnjenju svog izbora.

Uvod u ovu fotomonografiju napisao je Remy Ourdan, novinar pariškog Le Mondea kome je boravak u gradu tokom opsade promijenio život, a prijevod teksta možete pročitati ovdje: Remy Ourdan: Uvod u knjigu ratnih fotografija

Prilikom promocije knjige, koja se desila u Sarajevu 11. jula 2012 godine, Ourdan je rekao:

“Nevjerovatno je koliko smo poricanja čuli kada je u pitanju rat u Bosni. Priča o poricanju aktuelna je i na današnji dan (11. juli, dan sjećanja na tragediju Srebrenice, op. aut). Posao nas ratnih reportera je i da saslušamo drugu stranu, ali da se u konačnici borimo za istinu i bolji svijet. Zato je ova knjiga još jedan dokaz u borbi protiv tih poricanja”.

Još jedna vrijedna inicijativa koju su započeli ratni reporteri tokom svog ponovnog okupljanja u Sarajevu je otvaranje WARM centra u Sarajevu, koji će predstavljati svjetsko memorijalno i edukativno središte ratnih izvještača iz cijelog svijeta.

U fotogaleriji uz ovaj članak možete vidjeti trenutke sa promocije knjige u sarajevskom Meeting Pointu, 11. jula 2012.

Intervju sa Remy Ourdanom pričitajte ovdje: Trajno zaljubljen u Sarajevo

Opširnije:
Le Monde: Sarajevo 20 godina poslije
Remy Ourdan: Uvod u knjigu ratnih fotografija
Plemenitost geste i užas koji smo preživjeli

V.A.Z., Radiosarajevo.ba

http://www.radiosarajevo.ba/novost/98324/nocache

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn