Damir Šagolj: WARM 2020 prenosit ćemo online uživo, svi su dobrodošli! – Radiosarajevo

Damir Šagolj: WARM 2020 prenosit ćemo online uživo, svi su dobrodošli!

09. 08. 2020. u 22:28:00
V.A.Z.

Šestu godinu zaredom, u Sarajevu će se okupiti profesionalci iz svijeta novinarstva i umjetnosti ujedinjeni idejom WARM.

Akronim WARM čine engleske riječi War – Art – Reporting – Memories a označava misiju  izvještavanja, istraživanja i umjetničkog stvaranja o savremenim konfliktima uz očuvanje profesionalne izvrsnosti i integriteta. WARM fondacija nastala je u Sarajevu 6. aprila 2012. godine, na dan 20. komemoracije opsade Sarajeva, tokom ponovnog okupljanja pod nazivom “Sarajevo 2012”, a njeno pokretanje inicirali su neki od najpoznatijih ratnih reportera iz cijelog svijeta.

Ovogodišnja WARM akademija održat će se od 10 do 15 avgusta, a bit će posvećena umjetnosti i pripovijedanju u vrijeme krize. Uz poštivanje svih higijenskih i epidemiolokih mjera, događaj će se održati u smanjenom obimu, ali će biti dostupan za sve zainteresirane putem online platformi.

Cijenjeni ratni fotoreporter Damir Šagolj, laureat Pulitzerove nagrade, od marta ove godine je na čelu fondacije WARM. U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Šagolj ističe da se ove godine WARM održava u izazovnom trenutku u kojem se svi zajedno nalazimo i ponekad nam se stvarno čini da je svijet na rubu propasti. Međutim, to i nije baš tako – poslije ovog užasnog danas, kaže, ipak će biti neko sutra i mi moramo sve uraditi da u to sutra uđemo što zdraviji i spremniji za nove izazove:

“WARM Festival, koji se tradicionalno održava u Sarajevu svakog jula, ove je godine ipak morao biti otkazan – svima su nam ovih dana isti problemi i strahovi na pameti, i čini mi se razumljivom odluka da kompletan sadržaj, a on je kao i uvijek vrlo interesantan, sačuvamo za WARM Festival 2021 kada ćemo ponovo u Sarajevu održavati izložbe, promocije knjiga i filmova, diskusije i druženja sa našim gostima.

U isto vrijeme, u nešto drugačijem i obimu prilagođenom epidemiološkoj situaciji, a u saradnji sa Kuma International Summer School održaćemo našu WARM Akademiju u Sarajevu 10-15 augusta. Imamo odlične goste i predavače sa vrlo interesantnim i aktuelnim temama. Cjelokupan program će biti uživo prenošen pa će i svi zainteresovani, bez obzira gdje su, moći slušati i vidjeti šta naši gosti imaju predstaviti. Za detalje programa i informacije o kada, šta i kako se on može pratiti, predlažem da vaši čitaoci posjete WARM Academy Facebook stranicu. Sve će biti otvoreno, bez ikakvih registracija i besplatno, i svi su dobrodošli, poručuje Šagolj.

Radiosarajevo.ba: Od marta ove godine vi ste direktor WARM fondacije u čijem nastajanju se aktivno sudjelovali. Kakav je vaš pogled na ciljeve i djelovanje fondacije i pitanja kojima će se u budućnosti baviti?

Šagolj: WARM fondacija ostaje privržena svojim originalnim ciljevima i programu – mi smo međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim sukobima, posvećena izvještavanju o ratu, ratnoj umjetnosti, ratnom sjećanju te promociji novih talenta i obrazovanja. Od 2014. svake godine u julu održavamo festival koji okuplja vrlo značajne autore i predstavlja vrlo interesantne projekte vezane za savremene konflikte. Popriličan broj tih projekata su u našoj produkciji pa svoju premijeru imaju tokom WARM festival u Sarajevu nakon kojeg nastavljaju svoj život u sklopu sličnih projekata širom svijeta. A dugoročna misija fondacije jeste razviti sarajevski WARM Centar kao međunarodno središte u kojem bi se novinari, istoričari, istraživači i umjetnici mogli okupiti kako bi podijelili i razmijenili ideje.

Radiosarajevo.ba: Predstavite nam ovogodišnji program, kome je namijenjen? Možete li izdvojiti neke od predavača i teme kojima će se baviti?

Šagolj: Na ovogodišnji program smo mi iz WARM-a i Kuma škole, našeg ovogodišnjeg partenra bez koga akademiju ne bi uspjeli organizovati, vrlo ponosni – i površno da pogledate ovogodišnji program, vidjećete da se tu nalaze imena i teme koje zaslužuju ozbiljnu pažnju. Prvi put ćemo, a tako nam situacija nalaže, kompletan program prenositi uživo pa će biti dostupan bukvalno svima koji imaju pristup internetu.

Ja bih, od predavača i tema, eventualno izdvojio blok koji se dešava na samom početku, u ponedjeljak, u sklopu kojeg će Šejla Kamerić predstaviti svoj impozantan rad “AB UNO DISCE OMNES”, u kojem se ova umjetnica, kroz fenomen ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, bavi anatomijom samog zločina i nudi vrlo značajan i snažan osvrt na kompleksnost našeg rata i poraća.

Damir Imamović će predstaviti svoja nova istraživanja na temu sevdaha ali i izazove kroz koje sevdah ali i sam Damir u svojim istraživanjima prolaze. Danis Tanović će nam govoriti o svom nekonvencionalnom pristupu u pravljenju filmova, o kombinovanju dokumentarnih i igranih narativa. Selma Selman će nam predstaviti svoj fascinantan opus koji govori o svakodnevnoj njenoj i borbi njene porodice ali i najaviti neke nove projekte na kojima radi. Tu je još i Faruk Šehić, Damir Nikšić, Amila Ramović i drugi koji kada se govori o stvaranju “pod pritiskom” itekako imaju šta reći.

Predložio bi da na našim internetskim stranicama pogledate cjelokupan program i, ako imate vremena i interesovanja za teme koje ćete tamo naći, pratite nas od ponedjeljka do petka, u jutarnjim i popodnevnim sesijama.

Kroz niz master klas radionica i panel diskusija u okviru WARM akademije predstavit će se vrhunski pristupi, inovativne tehnike i najbolje prakse koje se koriste širom svijeta za rješavanje pitanja vezanih za savremene konfliktne kao i post-konfliktne tranzicije.

Uz njih, održat će se i  predavanja u organizaciji “Kuma International”  koja će sagledati sagledati utjecaj recentne bosanskohercegovačke prošlosti kao i sadašnjeg političkog i socijalnog stanja na estetiku i narative lokalnih umjetnika.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/damir-sagolj-warm-2020/386107

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn