Danas počinje WARM festival: Kroz umjetnost o savremenim konfliktima – Klix

Klix.ba

Peto izdanje WARM festivala bit će održano od 27. do 30. juna u Sarajevu, a i ove godine će okupiti ratne reportere, umjetnike, historičare, istraživače i aktiviste kojima je fokus na savremenim konfliktima.

Osnivač i predsjednik WARM fondacije Remy Ourdan istakao je kako je ovogodišnji program vrlo bogat te da je cilj fondacije i dalje isti. 

“Želimo u Sarajevu otvoriti WARM centar. Želimo da to bude mjesto okupljanja novinara, umjetnika, historičara odnosno svih onih koji se bave savremenim konfliktima. I ove godine je program festivala vrlo aktuelan, svi svjetski konflikti su nam jednako važni”, rekao je Ourdan.

Velma Šarić iz WARM-a je iz programa ove godine izdvojila film reditelja Olivera Sarbilla “Borba za Mosul” o elitnim iračkim specijalcima koji su 2016. godine devet mjeseci vodili krvavu borbu sa pripadnicima ISIS-a. Film možete pogledati u kinu Meeting point 27. juna u 21 sat.

“Ovogodišnji festival će obilježiti i nekoliko vrlo zanimljivih izložbi fotografija kao što su ‘On The Margins: Roma Tales’, ‘Venezuela: The Collapse of a Dream’, ‘Desperate Journey: The Rohingya Exodus’ ili ‘The Sarajevo Storage – Pierre Courtin Collection'”, dodala je Šarić.

Adnan Pavlović, WARM project manager, je pozvao sve građane da dođu i pogledaju izložbe i filmove koje će biti dijelom ovogodišnjeg izdanja festivala.

“U subotu od 21 sat možete pogledati film ‘Stronger Than Bullets’ reditalja Matthewa Millana. Film govori o muzičkoj sceni koja se rodi usred revolucije u Libiji 2012. godine, a koja pokušava biti glas protiv tiranije i opresije. Međutim, šta se desi kada pobjeda preraste u konflikt i totalni haos? Preporučio bih svima da pogledaju, ne samo ovaj film nego i sve ostale budući da su sve projekcije besplatne”, rekao je Adnan.

Organizator WARM festivala je međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, historiji i sjećanju na ratove.

https://www.klix.ba/magazin/kultura/danas-pocinje-warm-festival-kroz-umjetnost-o-savremenim-konfliktima/180627060

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn