Drugi WARM Festival: Dvije svjetske i jedna evropska premijera – Oslobodenje

19.06.2015. | PIŠE: Redakcija

Drugi WARM Festival: Dvije svjetske i jedna evropska premijera

Remy Ourdan, predsjednik WARM Fondacije (War, Art, Reporting, Memories) i Velma Šarić, programska direktorica WARM Festivala, predstavili su danas u kinu Meeting Point program drugog WARM Festivala koji će se u Sarajevu održati od 28. juna do 4. jula.

Programski će festival i ove godine publici ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel diskusije, prezentacije knjiga i performans ulične umjetnosti, aktivnosti koje na različite načine obrađuju temu savremenih konflikata.

Raznolikost programa

Podsjećajući da je ideja o WARM Fondaciji nastala u Sarajevu prije tri godine s ciljem osnivanja WARM Centra, predsjednik Fondacije, Remy Ourdan, istakao je da ovaj projekat jedinstven u svijetu zbog toga što se jedini bavi svim svjetskim konfliktima i zato što uključuje sve discipline, historičare, umjetnike, novinare, borce za ljudska prava, ali i same borce. “Projekat je i dalje u fazi pokretanja tako da i dalje radimo na prikupljanju sredstava za osnivanje WARM Centra u Sarajevu. U međuvremenu smo pokrenuli mnogo inicijativa širom svijeta, a uskoro bismo trebali otvoriti i naš ured u Ženevi. Sarajevo je srce naše ideje i zbog toga želimo imati kontinuitet u održavanju ovog festivala”, naveo je Ourdan te ukratko najavio program festivala.

“Program sadrži filmove, izložbe, uličnu umjetnost i zbog toga je vrlo raznolik. Gosti nam dolaze iz petnaest različitih država, a govorit ćemo o više o deset konflikata diljem svijeta. Neki od sadržaja koje će publika moći vidjeti na festivalu su i WARM partnerski projekti tako da nam je drago što ćemo i njih predstaviti”, dodao je Ourdan. WARM Festival će ove godine imati dvije svjetske premijere. Film Nedima Lončarevića “Srebrenica’s Voices” prikazan će biti 1. jula u 21 sat dok će projekcija filma francuskog režisera, Florenta Marciea “Commander Khawani”, zvanično zatvoriti festival 4. jula u 19 sati. Svoju evropsku premijeru će 3. jula u 21 sat imati i film “The Last Patrol” poznatog američkog pisca, Sebastiana Jungera, koji će nakon projekcije sa prisutnima razgovarati o svom ostvarenju.

Street art

Programska direktorica WARM Festivala, Velma Šarić, najavila je ostatak programa koji će činiti izložbe fotografija i street art. “Ove godine ćemo publici predstaviti šest izložbi, uključujući jednu izložbu koju ćemo imati na otvorenom, kod BBI centra. Posebno bih izdvojila izložbu Moisesa Samana koja govori o arapskom proljeću, temi koja je danas itekako aktuelna, te izložbu grupe autora koju uređuje Paul Lowe, a nakon koje će se održati i panel diskusija”, rekla je Šarićeva te dodala da će u okviru performansa ulične umjetnosti grupa mladih autora odraditi nekoliko grafita po gradu koji će ujutro obradovati građane.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču”.

http://www.oslobodjenje.ba/kun/drugi-warm-festival-dvije-svjetske-i-jedna-evropska-premijera

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn