Evropska premijera film “The Last Patrol” Sebastiana Jungera u petak u Kinu Meeting Point u 21 sat – Tacno

EVROPSKA PREMIJERA FILMA “THE LAST PATROL“ SEBASTIANA JUNGERA U PETAK U KINU MEETING POINT U 21 SAT

Autor tacno.net

2.7.2015. u 20:36

U petak, 03. jula, pretposljednjeg dana drugog WARM Festivala publika će imati priliku da učestvuje u filmskim projekcijama, izložbama fotografija i panel diskusijama. Dan će uobičajeno početi u 10 sati opuštenim jutarnjim druženjem čiji će domaćin ovog puta biti Sebastian Junger, autor filmova “Which Way is The Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington“ i “The Last Patrol“koji će u 21 sat imati svoju evropsku premijeru. Pažnju građana će posebno privući performans ulične umjetnosti “Migrations“ grupe mladih autora koji će u toku noći širom grada postaviti nekoliko svojih fotografija. Svoj rad za vrijeme ukrajinske krize prezentovan izložbom “Maydan – Hundred Portraits“kroz diskusiju će predstaviti Emeric Lhuisset, dok će dan upotpuniti izložbe fotografija “Discordia“, “The Forensic Turn“ i “Media & Myth – Mass Media and the Vietnam War“ koje će se otvoriti u Akademiji Likovnih umjetnosti u 18 sati i 30 minuta.

Performans ulične umjetnosti “Migrations“ realizirat će grupa autora #Dysturb, koju čine fotografi Jose Colon, Laurence Geai, Olivier Jobard, Moutafis, Myrto Papadopoulos i Emanuele Satolli. Ovaj performans želi ukazati na proces migracija koje su u svijetu najčešće posljedica sukoba i siromaštva u državama kao što su Afganistan, Irak, Mijanmar, Sirija i Ukrajina.

U 11 sati u Meeting pointu, Emeric Lhuisset će projekcijom fotografija sa izložbe “Maydan – Hundred Portraits“ i diskusijom sa prisutnim predstaviti demonstrante sa kijevskog trga koji su odgovorili na dva pitanja koja im je postavio – šta biste željeli da se dogodi sada? i šta mislite da će se dogoditi?

Prvi film Sebastiana Jungera, “Which Way is The Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington“ prikazan će biti u 14 sati i 30 minuta. Ovim filmom, Junger odaje počast svom dugogodišnjem prijatelju i saradniku, Timu Hetheringtonu koji je 2011. godine na snimanju izgubio život eksplozijom minobacačke granate. Kroz nekoliko intervjua, Timovi poznavaoci govore o njegovom životu i radu.

Svoju evropsku premijeru na drugom WARM Festivalu u kinu Meeting point u 21 sat će imati film “The Last Patrol“. U ovoj priči, Junger istražuje kako kontekst rata utiče i mijenja ljudsku svijest i šta se dešava kada se vojnik vrati kući. Kroz razgovore sa vojnicima, Junger zajedno sa saradnicima otkriva različitost u američkoj percepciji rata.

Akademija likovnih umjetnosti od 18 sati i 30 minuta će ugostiti tri izložbe fotografija. “Discordia“ dokumentuje lični put fotografa Moises Samana kao svjedoka arapskog proljeća. Ovo djelo vodi gledaoce na četiri godine dugo putovanje kroz Tunis, Egipat, Libiju, Irak, Liban i Siriju kao države koje se udaljuju od revolucionarnih pokreta prema ispadima nasilja. Ovaj projekat dokumentuje neizbrisivu transformaciju regije u ovom značajnom periodu za arapsku historiju. Grupna izložba kustosa Paula Lowea “The Forensic Turn“, koja sadrži fotografije poznatih fotografa kao što su Simon Norfolk, Zijah Gafić, Edmund Clark, Ashley Gilbertson, Shannon Jensen i Fred Ramos, pokušava objasniti kako fotografije koje prikazuju zločine mogu biti duboko problematične i u tom smislu potencijalno mogu povećati tenzije između forme i sadržaja.  Izložba “Media & Myth – Mass Media and the Vietnam War“ prikazuje ulogu medija u ratu u Vijetnamu. Autori izložbe su koristili više pristupa ovoj temi te su ispitali načine na koje se koristila fotografija za prikazivanje konflikta. Kustosi izložbe će biti Monica Alcazar-Duarte, Lewis Bush i Paul Lowe, a prikazane će biti fotografije Jacoba Balzania, Madeleine Corcoran, Cinzia D’Ambrosi, Veronike Lukasove, Amina Musa, Lewisa Busha i Monice Alcazar-Duarte.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“. WARM Festival je samo prvi korak Fondacije prema kreiranju WARM Centra u Sarajevu.

EVROPSKA PREMIJERA FILMA “THE LAST PATROL“ SEBASTIANA JUNGERA U PETAK U KINU MEETING POINT U 21 SAT

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn