Festival u Sarajevu se fokusira na posledice rata – Erna Mackic, Balkans Insight, BIRN

Festival u Sarajevu se fokusira na posledice rata

27 Jun 18
Erna Mačkić BIRN Sarajevo

Tokom trodnevnog WARM Festivala u Sarajevu biće izložene fotografije i održane projekcije filmova o ratovima širom sveta, kao i problemima etničkih podela, izbegličke krize i diskriminacije manjina.

Na petom WARM Festivalu koji je u sredu otvoren u glavnom gradu BiH biće prezentovane fotografije i filmovi o ratovima širom sveta, kao i tragičnim posledicama ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina.

Na festivalu se takođe tretiraju i pitanja izbeglica, etničkih podela, diskriminacije manjina. Organizator Festivala je WARM (War Art and Memory) Fondacija osnovana od grupe ratnih novinara i umetnika, od kojih je veliki deo njih bio u Sarajevu tokom opsade grada devedesetih.

„Sve se ogleda kroz tematike koje se tretiraju – kao što su izbeglice, poput izložbe fotografija Rohinja, koja govori o egzodusu više od milion izbeglica u Bangladešu”, rekao je Remi Urdo, predsednik WARM Fondacije na otvaranju Festivala u Sarajevu.

„Posebno ove godine, kao i prethodnih, tretira se rat u Siriji, kroz četiri filma koja govore o tragičnim posljedicama rata koji još uvijek traje”, istakao je on.

Oko 350 radova 200 autora sa Balkana i iz sveta, biće izloženo u Historijskom muzeju i „Sarajevskom skladištu”, koje je deo Umetničke galerije.

Bosanskohercegovačka menadžerica WARM Fondacije Velma Šarić kazala je da će na ovogodišnjem festivalu biti ukazano na negiranje zločina i genocida, što će biti naglašeno prikazivanjem kratkog filma „Što te nema” autorice Aide Šehović, koja je tvorac „putujućeg memorijala praznih šoljica kafe”.

Dodala je kako će zajedno s novim partnerom WARM Festivala, Misijom OSCE-a u BiH, organizirati jednodnevni seminar, program o segregaciji mladih koji pohađaju ‘dvije škole pod jednim krovom’.

„Zatim ćemo imati i panel o ugroženom stanju ljudskih prava manjinskih populacija, u ovom slučaju Roma”, rekla je Šarić.

Adnan Pavlović, direktor filmskog programa festivala, kazao je da su svi filmovi koji će biti prikazani ove godine producirani 2017. i da predstavljaju „najsvježiji prikaz dokumentarne scene koja se bavi postkonfliktom”.

Pavlović je spomenuo film „Jači od metka”, libijskog režisera Metjua Milana koji govori o ulozi muzike u toku Libijske revolucije 2011., kao i film Srđana Šarenca „Dvije škole pod jednim krovom”.

http://www.balkaninsight.com/rs/article/festival-u-sarajevu-se-fokusira-na-posledice-rata-06-27-2018

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn