Festival WARM: U Sarajevu će se ponovo okupiti najpoznatiji ratni reporteri – Radiosarajevo.ba

Festival WARM: U Sarajevu će se ponovo okupiti najpoznatiji ratni reporteri

19. juni 2015. u 12:27

Inicijativu za pokretanje WARM fondacije dali su najpoznatiji ratni reporteri koji su izvještavali tokom rata u Bosni i Hercegovini. Inicijativa je nastala baš u Sarajevu, povodom obilježavanja dvadesetogodišnjice početka opsade, u aprilu 2012. godine.
Tada je u Sarajevu održan prvi poslijeratni susret ratnih reportera i pokrenuta inicijativa za izgradnju WARM centra čiji je naziv akronim od riječi War, Art, Reporting, Memories (rat, umjetnost, izvještavanje, uspomene).
“Od tada, po cijelom svijetu traje prikupljanje sredstava za izgradnju ovog u svijetu jedinstvenog centra”, kaže Remy Ourdan, reporter pariskog Le Mondea i jedan od osnivača. “Jedinstvenog po tome što je posvećen svim konfliktima i što uključuje sve discipline”, dodaje Orudan.
Od nedjelje 28. juna do subote 4. jula 2015. u Sarajevu će se održati drugi Festival WARM, koji će ponuditi i izložbe, filmske projekcije, uličnu umjetnost i konferencije.
Krenuvši od činjenice da je nezamjenjiva uloga ratnih reportera u širenju istine o ratnim sukobima i senzibiliziranju javnosti na reakciju, Fondacija WARM posvećena je ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, historiji, sjećanju na ratove kao i promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i s integritetom ispričaju priču“.
Ukrajina, Afganistan, Nepal i Kolumbija, samo su neke od zemalja u kojima danas nema mira, o čemu svjetska javnost zna malo ili nimalo. O njima ćemo slušati i gledati na festivalu koji je pred nama. Gosti WARMA dolaze iz 15 država, a govorit će se o sukobima koji se trenutno dešavaju u čak deset zemalja svijeta.
Bit će tu i premijere filmova, među kojima je i dokumentarac Nedima Lončarevića o Srebrenici.
U Sarajevo će povodom WARM-a doći poznati američki novinar pisac Sebastian Junger, poznat po bestselleru The Perfect Storm, po kojem je snimljen istoimeni film s Georgeom Cloonijem u glavnoj ulozi. Manje je poznato da je Junger izvještavao iz rata u BiH.Ove godine, u Sarajevu će predstaviti svoj novi film o Afganistanu, a ovo je njegov prvi dolazak u BiH nakon rata.
Velma Šarić, programska direktorica Festivala, najavila je i značajnu izložbu koja će biti postavljena na otvorenom – na trgu ispred BBI centra. Riječ je o portretima žena žrtava ratnih silovanja iz nekoliko država, uključujući i BiH. Izložba će se održati u suradnji s Ambasadom Velike Britanije.

Radiosarajevo.ba

http://www.radiosarajevo.ba/novost/192229/festival-warm-u-sarajevu-ce-se-ponovo-okupiti-najpoznatiji-ratni-reporteri

 

 

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn