Filmovi o intimnim ratnim iskustvima vojnika u fokusu Trećeg festivalskog dana – Vecernjak

Filmovi o intimnim ratnim iskustvima vojnika u fokusu Trećeg festivalskog dana

Autor vijesti: Urednistvo u Lipanj 30, 2015

Jutarnjim druženjem i razgovorom sa fotografima, Paulom Loweom i Ziyahom Gafićem, u kinu Meeting point u utorak, 30 lipnja u 10 sati će započeti treći dan WARM Festivala. Ovom prilikom, Lowe i Gafić će najaviti fotoizložbu “The Forensic Turn“ na kojoj su radili zajedno sa još pet drugih autora, a koja će se službeno otvoriti u petak, 03. srpnja na Akademiji likovnih umjetnosti.

Nakon jutarnje kave, ova fotoizložba će se najaviti i kroz istoimenu panel diskusiju na kojoj će pored Lowea i Gafića sudjelovati i Monica Alcazar-Duarte, Muhamed Duraković i Velma Šarić. Trećeg festivalskog dana, prikazani će biti i filmovi, “Restrepo – One Platoon, One Year, One Valley“ Tima Hetheringtona i Sebastiana Jungera i “ Tell Spring Not To Come This Year“ autora Saeeda Tajia Faroukya i Michaela McEvoya.

sudionici panel diskusije “The Forensic Turn“ pokušati će objasniti kako fotografije koje prikazuju zloči-ne mogu biti duboko problematične i u tom smislu potencijalno mogu povećati tenzije između forme i sadržaja. Cilj diskusije je ukazivanje na razlike između forme i sadržaja fotografija, koje zavisno od toga mogu dovesti do ponovne viktimizacije, estetizacije nasilja te indiferentnosti prema nasilju i eksploataciji ljudi.

Radeći na filmu “Restrepo – One Platoon, One Year, One Valley“, fotograf Tim Hetherington i novinar Sebastian Junger, dopustili su realnosti rata da govori sama za sebe. Film kreiran bez naracije, govori o američkom vodu u Afganistanu koji nakon mjeseci borbi prolazi kroz periode naivnosti, dosade i kroničnog umora. Projekcija filma je zakazana za 14 sati i 30 minuta.

Treći festivalski dan zatvorit će projekcija filma “Tell Spring Not To Come This Year“ koja je zakazana za 21 sat. Film prati jedinicu afganistanske nacionalne armije koja svoju prvu godinu na ratištu provodi u provinciji Helmand bez pomoći NATO trupa. Priča govori o intimnoj strani sukoba koja u većini slučajeva uopće ne bude ispričana ili bude pogrešno predstavljena, te su autori ovom prilikom istraživali naj-dublje ljudske motive, želje i osobne borbe samih vojnika.

Odmah nakon projekcije filma, autor Saeed Taji Farouky će spremno odgovarati na pitanja prisutnih gledatelja.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi suvremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i povijesti te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“. WARM Festival je samo prvi korak Fondacije prema kreiranju WARM Centra u Sarajevu.

http://www.vecernjak.net/2015/filmovi-o-intimnim-ratnim-iskustvima-vojnika-u-fokusu-treceg-festivalskog-dana/

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn