Ispred BBI Centra otvorena izložba fotografija “Moje tijelo: ratna zona” – Klix

01.07.2015. u 20:08

Ispred BBI Centra otvorena izložba fotografija “Moje tijelo: ratna zona”

Izložba fotogafija “Moje tijelo: ratna zona” koja sadrži priče i portrete žena koje su preživjele silovanja, a koje dolaze iz Demokratske Republike Kongo, Nepala, Bosne i Hercegovine i Kolumbije, otvorena je danas ispred BBI Centra u okviru Drugog WARM Festivala.

Izložbu je otvorio Paul Lowe, fotograf i član tima WARM Fondacije, Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, Hasija Branković, preživjela, Midhat Poturović, fotograf i Tim Bidey, project developer Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI).

U svom predstavljanju, Ambasador Velike Britanije Edward Ferguson se zahvalio svima na dolasku. “Ujedinjeno Kraljevstvo s ponosom podržava ovu izložbu u okviru naše globalne kampanje da se podigne svijest o stravičnim i trajnim posljedicama seksualnog nasilja u konfliktu“.

Tim Bidey, projekt developer Centra za postkonfliktna istraživanja ovim putem je izjavio svoju zahvalnost Ambasadi Velike Britanije koja je jedan od rijetkih donator koji se odvažio da podrži ovaj projekat i inicijativu koja na jedinstven način daje glasove žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu. “Iznimno smo ponosni što smo pomogli da se ostvari ova saradnja, i ponosni smo što smo radili rame uz rame sa Britanskom ambasadom u Sarajevu na donošenju ovih priča na javne trgove i prostore širom Bosne i Hercegovine“, rekao je Bidey te posjetio na neke već realizirane projekte.

”Rad Centra za postkonfliktna istraživanja sa onima koji su preživjeli seksualno nasilje je počeo 2010. godine, kada je naša izvršna direktorica Velma Šarić radila sa posebnom izaslanicom UN-a Angelinom Jolie na pokretanju diskusije o pravima preživjelih. Kao što je Ambasador Ferguson ranije objasnio, to je kulminiralo pokretanjem Međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju seksualnog nasilja u novembru prošle godine”, dodao je Bidey.

‘’Moje tijelo: ratna zona’’ je izložba fotografija, kreirana od strane PROOF: Mediji za socijalnu pravdu i Centra za postkonfliktna istraživanja, kao način da se podrži kultura kažnjavanja ovih gnusnih zločina koji su, nažalost, i dalje uobičajeni u našem društvu. Fotografije predstavljaju rad svjetski poznatih fotografa i umjetnika, uključujući Blake Fitch, Pete Muller, Nayan Tara Gurung Kakshapati i Midhat Poturović.

Jedan od fotografa izložbe Midhat Poturović u svom obraćanju okupljenima skrenuo je pažnju na činjenicu da se nedovoljno govori o problemima sa kojima se žrtve susreću i danas, 20. godina nakon kraja rata. “Mi u BiH imamo historiju ponavljanja nesreća i ratova. Ovo su istinske priče žena koje su preživjele strahote devedesetih godina na koje ne smijemo zaboraviti i dopustiti da se nešto slično dogodi“.

Jedna od preživjelih čija priča se nalazi u okviru izložbe objasnila je važnost stvaranja i implementacije državnih zakona koji će zaštiti žrtve i pružiti im zaslužene reparacije. “Žrtve seksualnog nasilja danas žive bez dovoljno osnovnih sredstava za život, i bez ikakve pomoći. Ovaj događaj je jedinstven jer jedini zaista daje glas žrtvama, glas koji nam je prijeko potreban“.

Za kraj otvaranje izložbe, ambasador Ferguson je dodao: ‘’Pored lične traume preživjelih, seksualno nasilje stvara i podjele unutar zajednica i podriva pokušaje izgradnje mira i stabilizacije. Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da svi moramo učiniti više kako bismo se izborili sa ovim problemom silovanja u ratu, kako bismo podržali preživjele, a kriminalce priveli pred lice pravde’’

Izložba ‘’Moje tijelo: ratna zona’’ će ostati otvorena ispred BBI Centra tokom narednih pet dana.

(Klix.ba)

http://www.klix.ba/vijesti/kultura/ispred-bbi-centra-otvorena-izlozba-fotografija-moje-tijelo-ratna-zona-/150701123

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn