Izložba fotografija “Tranzicije” u okviru WARM festivala – Radiosarajevo.ba

U subotu na Eiffelovom mostu / Izložba fotografija “Tranzicije” u okviru WARM festivala

30.06.2017. u 11:00:00
Radiosarajevo.ba

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) u Sarajevu organizira međunarodnu izložbu Transitions/Tranzicije koja će biti svečano otvorena 1. jula u 17 sati na Eiffelovom mostu na Skenderiji.
Izložbu će otvoriti nagrađivani američki fotograf Ron Haviv zajedno s ekspertima s Columbia univerziteta iz New Yorka i fotografom Midhatom Poturovićem.
Na izložbi će biti izložene 33 fotografije Midhata Poturovića koje prikazuju tranziciju kroz koju prolazi bosanskohercegovačko društvo, a osim njegovih bit će izložene i fotografije koje prikazuju tranziciju drugih zemalja koje su uradili sjajni fotografi Juan Arredondo (Kolumbija), Martin Lukongo (Demokratska Republika Kongo) i fotografkinja Sophia Nahli Allison (SAD).
Izložba je finalni produkt jednogodišnjeg rada i saradnje s The Post-Conflict Research Center (PCRC) & Art Works Projects, a dio je ovogodišnjeg programa WARM festivala koji traje od 28. juna do 2. jula 2017.
Ovogodišnji WARM na jednom mjestu okupio je reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, historičare, istraživače i aktiviste koji se u svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. Festival je o ove godine ponudio raznovrstan program koji tematizira problematiku sukoba.
Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Izložba Tranzicije  je multimedijalna izložba fotografija koja istražuje putovanje tranzicione pravde kroz konfliktne i postkonfliktne zemlje. Kroz dijeljenje postkonfliktnih iskustava i educiranje publike, Tranzicije nastoje jačati dalji razvoj novih kreativnih ideja, solidarnosti i iskustava u polju tranzicione pravde. Projekt je nastao kao inicijativa timova iz Bosne i Hercegovine, Kolumbije, Demokratske Republike Kongo i Sjedinjenih Američkih Država. Kroz ovu međunarodnu kulturnu saradnju, nevladine organizacije, akademici, kustosi i fotografi istražuju i razmišljaju o jedinstvenim i zajedničkim iskustvima prelaska zemlje od rata do mira. Njihova je nada da podijele pouke koje su naučili s međunarodnom publikom kroz razgovore u zajednici, radionice i doprinose publike širom svijeta.

https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/izlozba-fotografija-tranzicije-u-okviru-warm-festivala/267168

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn