Knjiga koja će vam otvoriti najskrivenije ladice ratnih užasa – Klix

11.07.2012. u 21:25

Knjiga koja će vam otvoriti najskrivenije ladice ratnih užasa

U Sarajevu je u srijedu promovirana fotomonografija “Bosnia 1992.-1995.” koju čine najupečatljivije ratne fotografije nastale tokom agresije na BiH, čiji su autori velika reporterska imena.

Piše: Almir Panjeta

Knjiga predstavlja potresno foto-svjedočenje i svojevrstan dokument u kojem su sabrani, kompjuterskim riječnikom rečeno “zipovani” svi užasi stravičnog rata koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992.-1995. godine i svojevrstna je knjiga dokaza najužasnijih i najgorih zločina i genocida na teritoriji Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Knjiga je korisna za sve koji ne znaju mnogo o ratu u BiH a žele saznati, i oni kroz objektive najboljih ratnih fotografa sve užase rata mogu vidjeti “iz druge ruke”. Kod nas koji smo preživjeli rat u BiH knjiga otvara mnoge skrivene ladice u koje smo pohranili sjećanja na sve što nam se desilo i čemu smo svjedočili tako da ne preporučujemo njeno otvaranje bez dobre psihičke pripreme. Svaka fotografija otvori još najmanje deset sjećanja na neki od užasa i kao da na trenutak čujete zvuke granata, fijuke metaka i krike na ulici.

Na promociji knjige prisutnima je prikazan i video rad Midhata Mujkića koji je uz muziku sažeo sve fotografije iz monografije što je kod mnogih u kinu Meeting Point probudilo snažne emocije a suze su nekako same navrle. Nakon promocije kada je novinar Remy Ourdan koji je aktivno radio na izradi monografije upitao da li neko ima pitanja ili komentar, dočekao ga je samo muk.

“Vidite da su svi bez riječi, a po suzama na licima možete vidjeti kakva je naša reakcija”, kazali su iz publike.

Ourdan je kazao kako mu nije jasno zbog čega toliko godina nakon rata postoje mnogi koji poriču svo zlo i užase koji su se dogodili, te je poručio da je zadatak sviju da se na sve moguće načine bore protiv poricanja. Prisutnima su se osim Ourdana obratili i drugi urednik knjige Jon Jones, fotograf Paul Lowe te bh. fotograf Ziyah Gafić u ime izdavača.

Izvor: Klix.ba

http://www.klix.ba/vijesti/bih/knjiga-koja-ce-vam-otvoriti-najskrivenije-ladice-ratnih-uzasa/120711128

Foto: Almir Panjeta / Klix.ba

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn