Ko su bili ukrajinski demonstranti? Stotinu portreta s Majdanskog trga – Klix

03.07.2015. u 14:11

Ko su bili ukrajinski demonstranti? Stotinu portreta s Majdanskog trga

U sarajevskoj Duplex galeriji je u sklopu Warm festivala otvorena izložba fotografija francuskog vizuelnog umjetnika Emerica Lhuisseta pod nazivom “Maydan – Hundred Portraits”. Umjetnik je danas u kinu Meeting Point održao prezentaciju svojih radova.

Projekat “Majdan – Stotinu portreta” nastao je u Ukrajini tokom velikih protesta u februaru prošle godine.

“Bio sam u Parizu i na TV-u sam vidio kako su vlasti počele pucati na demonstrante. Bio sam u šoku. Odlučio sam otići tamo kako bih bolje shvatio šta se zapravo dešava”, govori Emeric Lhuisset za Klix.ba.

Umjetnik je fotografisao demonstrante, a prije fotografisanja postavio bi im dva pitanja – šta biste voljeli da se dešava trenutno i šta mislite da će se dogoditi u budućnosti.

“Ideja projekta je da dam glas ovim ljudima i prostor da sami ispričaju svoju priču o onome što se dogodilo u Ukrajini, a želio sam pokazati ko su ti ljudi koji su pokrenuli revoluciju. Ne preferiram nikog od njih, svi oni su bili tamo i svi oni su za mene jednaki. Tu su mlade žene, studenti, stariji ljudi, medicinske sestre, veterani rata, vjerski radnici, različiti ljudi”, govori umjetnik.

Njegove fotografije su se našle u knjizi koja je printana zajedno uz novine, te je svojevrsna vrsta izložbe.

Pored svakog portreta stoji odgovor svakog od demonstranata na dva pitanja koja im je fotograf postavio, a odgovori su prevedeni na šest jezika – engleski, njemački, ukrajinski, ruski i francuski.

Projekt je predstavljen u brojnim zemljama – u Španiji, Francuskoj, Holandiji, Kambodži i sada u Sarajevu, u sklopu Warm festivala.

Lhuisset za sebe kaže kako nije fotoreporter, nego vizuelni umjetnik kojeg zanimaju političke teme, no u svom istraživanju ima i, kako kaže, antropološki pristup. Izražava se kroz različite medije – fotografiju, video, instalacije… u zavisnosti od toga šta mu najviše pomaže da progovori o određenoj temi.

“Tu nisam da osudim, niti kažem kako je nešto loše ili dobro, nego natjeram ljude da sami promišljaju o nečemu”, kaže ovaj umjetnik.

(Klix.ba)

http://www.klix.ba/vijesti/ko-su-bili-ukrajinski-demonstranti-stotinu-portreta-s-majdanskog-trga/150703053#8

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn