Meeting Point / Projekcijom filma ‘Morat će nas prvo ubiti’ počinje treći WARM Festival – Radiosarajevo.ba

Meeting Point / Projekcijom filma ‘Morat će nas prvo ubiti’ počinje treći WARM Festival

24. 06. 2016. u 14:43:00
Radiosarajevo.ba

Projekcijom filma “Morat će nas prvo ubiti“ autorice Johanne Schwartz, u nedjelju, 26. juna u kinu Meeting Point sa početkom u 21 sat zvanično će se otvoriti treći WARM Festival.

Festival će se u organizaciji WARM Fondacije (War, Art, Reporting, Memories) održati od 26. juna do 02. jula, a publici će ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel diskusije i performans ulične umjetnosti. Sve navedene aktivnosti na različite načine obrađuju temu savremenih konflikata.

Projekt menadžerica WARM Fondacije za Bosnu i Hercegovinu, Velma Šarić, istakla je da će ovogodišnji festival u posebnom fokusu imati dvanaest projekcija filmova i šest izložbi.

“WARM Fondacija već treću godinu zaredom organizuje veliki festival uz limitirana sredstva. Mislim da smo jedinstven projekat u svijetu jer se bavimo savremenim konfliktima i okupljamo sve one koji se bave ljudskim pravima. Već u ponedjeljak krećemo sa pričom razbijanje šutnje o seksualnom nasilju u konfliktima u slučaju Kosova kroz projekciju filma Mislim o tebi“, navela je Šarićeva te dodala da se nada da će se građani i građanke odazvati na Festival, a posebno mladi koji trebaju vidjeti posljedice svih konflikata u svijetu..

Navodeći više detalja o samom programu, međunarodna projekt menadžerica WARM Fondacije, Maral Deghati,navela je da su teme ovogodišnjeg festivala džihad, migranti i ratni reporteri.

“WARM Festival nastavlja svoju misiju da javnosti donosi druge strane priča o konfliktima. Program smo koncipirali na način da ćemo dane počinjati tematskim diskusijama, poslijepodnevni filmovi će govoriti o ratnim reporterima, dok će večernji govoriti o globalnim temama. Vjerujemo da će svako pronaći nešto za sebe i pozivamo publiku da nam se pridruži“, rekla je Deghati te dodala da je ulaz na sve programske sadržaje Festivala slobodan.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove.

Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“.

Više informacija o Fondaciji i Festivalu može se pronaći na https://warmfoundation.org/.

http://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/projekcijom-filma-morat-ce-nas-prvo-ubiti-pocinje-treci-warm-festival/229936

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn