Na WARM festivalu izložba o ezgodusu Rohinja i svjedočanstva silovanih žena Sirije – Klix

Na WARM festivalu izložba o ezgodusu Rohinja i svjedočanstva silovanih žena Sirije

FENA

Treći dan 5. WARM festivala počinje projekcijama filmova “Samo tišina” rediteljice Katije Jarjoura i “Pozdravi iz Alepa”, reditelja Issa Toume, saopšteno je iz WARM Fondacije.

“Samo tišina” govori o Nedi, sirijskoj studentici, koja je zbog rata morala napustiti svoju zemlju. Svoju sreću je potražila u Francuskoj, a iza sebe je u Siriji ostavila svoju majku i mlađeg brata. Zabrinuta, Neda konstantno pokušava da putem Skypea stupi u kontakt sa svojom porodicom, međutim, rijetko kad je veza dobra.

Fotograf i autor filma “Pozdravi iz Alepa”, Issa Tauma, se 2014. godine vratio u Alepo i od tada pokušava kroz objektiv uhvatiti svakodnevnicu građana ovog sirijskog grada razorenog ratom. Filmovi se mogu pogledati u kinu Meeting point s početkom u 11 sati. Ulaz je besplatan.

Iz WARM fondacije pozivaju sve zainteresovane da od 13 sati u Meeting pointu prisustvuju panel diskusiji na temu “Uloga vizuelne umjetnosti u (ponovnoj) izgradnji postkonfliktnih društava”, te prikazivanju filma “Što te nema” Aide Šehović.

Panel diskusiji će prisustvovati Tarik Samarah (fotograf) Tanya Domi (profesorica na Columbia univerzitetu), Velija Hasanbegović (fotograf), Aida Šehović (umjetnica), a diskusiju će moderirati predsjednica PCRC-a (Post-Conflict Research Center), Velma Šarić.

Jedan od najzanimljivijih sadržaja dana, te ovogodišnjeg izdanja WARM-a je izložba fotografija pod nazivom “Putovanje očajnika: Egzodus Rohinja”, autora Kevina Frayera.

Preko pola miliona muškaraca, žena i djece bez ikakvih prava, protjerano je iz svojih domova, silovano i ubijano.

Kevin Fryer je s Rohinjama prešao svaki kilometar puta, svjedočio njihovoj patnji, prisustvovao masovnim pokopima i slušao priče preživjelih. Ovu fantastična izložba može se pogledati u Historijskom muzeju od 18 sati.

WARM festival treći dan zatvara projekcijom filma “Tihi rat” reditelja Manona Loizeaua iz 2017. godine. Film tretira silovanje žena u Siriji, kao oruđe u ratu sirijskog režima. Žene koje govore u filmu su odlučile da prekinu šutnju. Ove žene svjedoče o užasima režima Bashara al-Assada. Ovaj film se može pogledati u kinu Meeting point, a ulaz na projekciju je također besplatan, saopšteno je iz WARM Fondacije.

https://www.klix.ba/vijesti/na-warm-festivalu-izlozba-o-ezgodusu-rohinja-i-svjedocanstva-silovanih-zena-sirije/180629012

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn