Počeo peti WARM Festival u Sarajevu: Na jednom mjestu ratni izvještači, fotografi, umjetnici… – Mirela Sekulić, Oslobodenje

Počeo peti WARM Festival u Sarajevu: Na jednom mjestu ratni izvještači, fotografi, umjetnici…

srijeda, 27. juni 2018.
MIRELA SEKULIĆ

Kada je Remy Ourdan, francuski novinar, ratni dopisnik za Le Monde, autor dokumentarnih filmova, koji je profesionalnu karijeru započeo 1992. u opkoljenom Sarajevu, ponovo u gradu, zna se – glavni grad BiH domaćinom je WARM festivala. Ourdan će reći da je to grad u kojem je proveo pet godina i kojem se uvijek rado vraća, a Sarajevo će peti put biti bogatije za niz raznovrsnih programa koji govore o war – ratu, art – umjetnosti, reporting – izvještavanju i memory – sjećanju… Dakle, organizator je međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima, te je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, historiji i sjećanju na ratove. Izložbom “Pomirenje: Umjetnost i postratno društvo”, večeras otpočinje Festival. Riječ je o grupnoj izložbi Paula Coldwella, Ziyaha Gafića, Adele Jušić i Lane Čmajčanin, Milene Michalski, Mladena Miljanovića i Vladimira Miladinovića, a kustosi su Paul Lowe i Elma Hašimbegović.

Borba za Mosul

U naredna četiri dana WARM donijet će filmske projekcije, fotografske izložbe, tematske diskusije, simpozij te druge aktivnosti u vezi sa savremenim konfliktima širom svijeta. Uoči otvorenja 5. WARM-a, na konferenciji za novinare u kinu Meeting Point, govorili su: Remy Ourdan, osnivač WARM festivala, Claudia Zini (Kuma International Summer School), Velma Šarić, projekt manadžerica za BiH WARM Fondacije i direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI), Adnan Pavlović, projekt manadžer WARM-a i Pierre Courtin, čija je izložba “The Sarajevo Storage” u Umjetničkoj galeriji BiH uvrštena u WARM-ov program.

Da su u pitanju tematike koje su bliske BiH, potvrdio je Ourdan, a Velma Šarić naglasila je da je platforma WARM-a jedinstvena u svijetu:

– Peti WARM Festival u Sarajevu na jednom mjestu okuplja ratne izvještače, fotografe, akademike, mlade ljude, umjetnike, kako bi kroz jednu jedinstvenu platformu govorili o konfliktima i ratovima u cijelom svijetu. Ovogodišnji festival se bazira na tematikama koje su, nažalost, jako slične onome kroz što smo mi prolazili u BiH i na Balkanu.

Za četiri dana trajanja festivala, sarajevska publika imat će priliku pogledati mnogobrojne filmove i izložbe u kinu Meeting Point, na Ajfelovom mostu na Skenderiji, u Historijskom muzeju BiH, na Akademiji likovnih umjetnosti, te hotelu Evropa.

Da je filmski program ove godine interesantan, rekao je Pavlović, te da su filmovi produkcijski nastali u 2017:

– Radi se o najfriškijim materijalima, s najrazličitijim temama. Filmski program večeras u 21 sat u Meeting Pointu otvara film “Borba za Mosul”, u režiji Oliviera Sarbila, koji prati jedinicu iračkih specijalnih snaga 2016. u oslobađanju Mosula.

Claudija Zini predstavila je prvo izdanje Kuma International Summer School, koja je posvećeno bh. savremenoj umjetnosti.

– U programu učestvuju studenti iz trinaest zemalja (BiH, Italija, Francuska, Slovenija, Njemačka, Poljska, Grčka, Španija, Portugal, Holandija, Norveška, Danska i SAD), kojima se pridružuju lokalni i međunarodni umjetnici i predavači i predstavnici bh. dijaspore (iz Austrije, Kanade i Australije) na intenzivnom kursu u trajanju od jedne sedmice na temu bh. savremene umjetnosti, a posebno o umjetničkim djelima nastalim u toku i nakon sukoba u BiH početkom devedesetih.

Dakle, u četvrtak u 11 sati, na Ajfelovom mostu na Skenderiji, WARM donosi izložbu “Na marginama: romske priče”, autora: Armina Durguta, Aldina Fafulovića, Vedrana Živkovića, Mirka Pincellija i Brada Hobbsa. Zamišljena je kao platforma za romske glasove i njihove priče.

U Meeting Pointu, istog dana u 12 sati, održat će se panel diskusija o koracima prema inkluzivnom društvu bez diskriminacije s Tanjom Domi, Srđanom Šarenacem, Aleksandrom Krstović iz Misije OESS-a u BiH i Velmom Šarić. Bit će to interaktivna rasprava o izgradnji povijesne memorije i dijaloga kako bi se spriječilo, ublažilo i transformiralo sukob i postkonfliktno okruženje koje proizlazi iz etničkih, vjerskih i političkih identiteta.

U 15 sati je na istom mjestu projekcija filma “Dvije škole pod jednom krovom”, redatelja Srđana Šarenca.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u 18 sati, bit će otvorena izložba fotografija Oscara B. Castila “Venezuela: propadanje sna”, a u 21 sat u Meeting Pointu je projekcija filma u režiji Romaina Hueta i Laurenta Lhermitea “Nakon proljeća”.

U petak u 11 sati u Meeting Pointu su projekcije filmova “Samo tišina”, u režiji Katie Jarjoura i “Pozdrav iz Alepa” Isse Touma, dok je u 13 sati, na istom mjestu panel diskusija o ulozi likovne umjetnosti i estetike u re(izgradnji) postkonfliktnih društava, uz prikazivanje filma “Što te nema”, Aide Šehovića. U diskusiji učestvuju Aida Šehović, Tarik Samarah, Velija Hasanbegović, Tanya Domi, a moderatorica je Velme Šarić.

U 18 sati u Historijskom muzeju BiH bit će otvorena izložba fotografija Kevina Frayera “Desperate Journey: The Rohingya Exodus”, a u 21 sat u Meeting pointu projekcija filma Manona Loizea “Silent War” o silovanjima žena u ratu u Siriji.

Jači od metka

U subotu u 11 sati je prezentacija Elme Hašimbegović u Meeting Pointu “Miss Sarajeva i ostale opsjednute priče: Uloga Historijskog muzeja BiH u očuvanju sjećanja na opsadu Sarajeva”, a u 12.30 sati u Umjetničkoj galeriji BiH predstavljanje izložbe “Zbirka Sarajeva” Pierrea Courtina.

U subotu u 15 sati je projekcija filma Remija Lainéa “Otkup”, a WARM završava u 21 sat prikazivanjem filma “Jači od metka” libijskog reditelja Matthewa Millana. To je film koji govori o svrgavanju Moamera Gadafija i njegovog režima, i o tome na koji način muzika i umjetnost mogu doprinijeti izgradnji društva nakon revolucije.

U hotelu Evropa danas je otpočela akademska konferencija, a vodi je dr. Paul Lowe “Zašto se sjećate? Memorija i zaborav u ratu i njegova posljedica: ruševine, ostaci i rekonstrukcije”, a do 29. juna na simpoziju govorit će dr. Stephenie Young, Rémy Ourdan, Marina Gržinić, Adla Isanović, Paul Coldwell, James Gow, Ziyah Gafić… Svi WARM događaji su besplatni za posjetioce.

https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/poceo-peti-warm-festival-u-sarajevu-374648

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn