Posvećeno ratnom izvještavanju i konfliktima – Depo Portal

POSVEĆENO RATNOM IZVJEŠTAVANJU I KONFLIKTIMA

Filmom ‘Morat će nas prvo ubiti’ počeo treći Warm Festival

27.06.16, 12:54h

Festival će u organizaciji Warm Fondacije (War, Art, Reporting, Memories) trajati sve do 2. jula, a publici će ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel diskusije i performans ulične umjetnosti

Projekcijom filma “Morat će nas prvo ubiti” autorice Johanne Schwartz u nedjelju je u kinu Meeting Point zvanično otvoren treći Warm Festival, posvećen ratnom izvještavanju i savremenim konfliktima.

Festival će u organizaciji Warm Fondacije (War, Art, Reporting, Memories) trajati sve do 2. jula, a publici će ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel diskusije i performans ulične umjetnosti.

Naglašavajući da se ovogodišnji Warm Festival bavi aktuelnim temama kao što su džihad, migranti i ratni reporteri, predsjednik Warm Fondacije Remy Ourdan istakao je da mu je jako drago što Festival nastavlja kontinuitet.

– Treću godinu zaredom u Sarajevu koje je srce naše ideje, nastavljamo našu misiju da ispričamo priče sa izvrsnošću i integritetom. Jedinstven smo projekat u svijetu i u narednoj godini nastavljamo put ka našem cilju da u Sarajevu otvorimo Warm centar koji će biti svjetsko okupljalište novinara, umjetnika, historičara i aktivista koji se bave savremenim konfliktima – naveo je Ourdan te se posebno zahvalio svim gostima i gošćama koji su iz svih krajeva svijeta došli kako bi podijelili svoje priče.

Kino Meeting Point će biti domaćin projekcije filma “Shoot! Filming the War” autora Jean-Baptiste Thoreta. Ovaj dokumentarac prikazuje francuske filmadžije, historičare i istraživače koji su realizirali ili rade na stvaranju ratnih filmova, od Jean-Luc Godarda do Bertrand Tavernier i Alice Winocour, saopćili su organizatori Festivala.

Warm je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču”.

(FENA/mr)

http://depo.ba/clanak/148958/filmom-morat-ce-nas-prvo-ubiti-poceo-treci-warm-festival

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn