Poznati svjetski reporteri, umjetnici, istraživači i aktivisti na jednom mjestu – radiosarajevo.ba

Poznati svjetski reporteri, umjetnici, istraživači i aktivisti na jednom mjestu

26. juni 2014. u 14:45

Prvi WARM Festival koji će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače, aktiviste i historičare koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima, održat će se u Sarajevu od 28. juna do 03. jula, 2014. Festival organizuje istoimena fondacija koja svoja sjedišta ima u Sarajevu, Londonu, Parizu i New Yorku, a u okviru programa održat će se izložbe, filmske projekcije, prezentacije knjiga, akademska konferencija, kao i razne druge aktivnosti koje su u vezi za savremenim konfliktima.
Najavljući prvi WARM festival, direktor WARM Fondacije Remy Ourdan, istakao je da je WARM svjetski projekat koji je jedinstven zbog dvije činjenice, a to je da govori o konfliktnom i postkonfliktnom svijetu i to da je interdisciplinaran i da okuplja ljude iz različitih branši koji onda mogu iz različitih uglova ispričati svoje priče.
“Ideja je pokazati Sarajevu i svijetu identitet WARM Festivala i zato smo odlučili da za prvi festival nećemo izabrati puno priča koje se tiču rata u Bosni i Hercegovini, nego da ćemo razvijati njegov globalni identitet. To naravno ne znači da u budućnosti nećemo govoriti više o ratu u Bosni i Hercegovini. Festival će se održavati svake godine krajem juna i on je prvi i mali korak ka WARM Centru koji planiramo otvoriti u Sarajevu u naredne dvije do tri godine“, istakao je Oúrdan, te dodao da održavanje festivala ne bi bilo moguće bez prijatelja iz Pariza, Londona, Ženeve, ali i prijatelja i partnera iz Sarajeva kao što su Festival MESS sa programomModul Memorije, SARTR, SFF i drugi.
Govoreći o samom programu, član festivalskog tima, istaknuti fotograf, Paul Lowe naveo je će Festival imati tri glavne cjeline i to jednodnevnu konferenciju, projekciju filmova i izložbe.
“Glavna izložba kojom će se programski i otvoriti Festival održat će se u nedjelju, 29. juna i nosi naziv “Cartooning for peace“ gdje ćemo imati karikature veoma uglednih svjetskih imena. No, ono što posebno moram naglasiti jeste da čemo imati i jednu svjetsku premijeru, a radi se o filmu “Tommorow Tripoli“ francuskog režisera Florenta Marcie a koji je sniman u Siriji i koji govori o ljudima koji su preživjeli revoluciju i odnijeli pobjedu“, naglasio je Lowe te dodao da će i film “Silver Water“ imati svoje prvo javno prikazivanje nakon kanskog festivala.
Festival će obilježiti i jednodnevna konferencija na temu “Kultura ratovanja“ koja će također okupiti ljude iz različitih oblasti. Glavna govornica na konferenciji će biti Hilary Roberts koja je kustosica muzeja Imperial World iz Londona. Nakon konferencije održat će se i sastanak svih učesnika na kojem će se razgovarati o razvoju WARM-a u budućnosti.
Na kraju, Ourdan i Lowe su naglasili da se novinari i danas kidnapuju, ubijaju i muče i da je taj problem potrebno riješiti što prije. Tom prilikom posebno su skrenuli pažnju na novinare Al Jazeere osudjene na zatvorsku kaznu u Egiptu, kao i na nedavno tragično nastradalu fotografkinju Anju Niedringhaus koja je poginula u Afganistanu.
”To je ideja WARM-a – da skrene pažnju da je takvo ponašanje nedopustivo i da su umjetnost i kultura globalno važni”, poručio je Lowe.
WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskih konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji nadolazećih mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “ispričaju priču sa izvrsnosti i integritetom“.

Radiosarajevo.ba

http://www.radiosarajevo.ba/novost/156589/poznati-svjetski-reporteri-umjetnici-istrazivaci-i-aktivisti-na-jednom-mjestu

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn