Projekcijom filma “Morat će nas prvo ubiti” počeo treći WARM festival – Klix

Projekcijom filma “Morat će nas prvo ubiti” počeo treći WARM festival

Klix.ba
27.6.2016. u 15:13

Projekcijom filma “Morat će nas prvo ubiti” autorice Johanne Schwartz, sinoć je u kinu Meeting Point zvanično otvoren treći WARM Festival, posvećen ratnom izvještavanju i savremenim konfliktima.

Festival će u organizaciji WARM Fondacije (War, Art, Reporting, Memories) trajati sve do 2. jula, a publici će ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel diskusije i performans ulične umjetnosti.
Naglašavajući da se ovogodišnji WARM Festival bavi jako aktuelnim temama kao što su džihad, migranti i ratni reporteri, predsjednik WARM Fondacije, Remy Ourdan, istakao je da mu je jako drago što Festival nastavlja svoj kontinuitet.
“Treću godinu zaredom u Sarajevu koje je srce naše ideje, nastavljamo našu misiju da ispričamo priče sa izvrsnošću i integritetom. Jedinstven smo projekat u svijetu i u narednoj godini nastavljamo put ka našem cilju da u Sarajevu otvorimo WARM centar koji će biti svjetsko okupljalište novinara, umjetnika, historičara i aktivista koji se bave savremenim konfliktima”, naveo je Ourdan te se posebno zahvalio svim gostima i gošćama koji su iz svih krajeva svijeta došli kako bi podijelili svoje priče.
Današnji drugi dan Festivala započinje u 11 sati projekcijom filma “Thinking of You” autorice Anne di Lellio. Priča filma govori o umjetnosti i ženskom aktivizmu u borbi protiv kulture izolacije, rezignacije i stida koje okružuje seksualno nasilje u ratu. Odmah nakon projekcije uslijedit će i konferencija “Rušenje stigme i tišine u oblasti seksualnog nasilja tokom sukoba“ u kojoj će učešće uzeti Belma Bećirbašić (viša programska službenica Kvinna Till Kvinna BiH), Mirna Buljugić (direktorica BIRN BiH), Anna Di Lellio (rediteljica) i Tatjana Milovanović (terenska menadžerica Centra za postkonfliktna istraživanja). Cilj konferencije je povećanje razumijevanja i podrške za žrtve seksualnog nasilja, te prezentacija uspješnih inicijativa u ovoj oblasti sa posebnim osvrtom na filmsku umjetnost i aktivizam. U 15 sati, kino Meeting Point će biti domaćin projekcije filma “Shoot! Filming the War“ autora Jean-Baptiste Thoreta. Ovaj dokumentarac prikazuje francuske filmadžije, historičare i istraživače koji su realizirali ili rade na stvaranju ratnih filmova, od Jean-Luc Godarda do Bertrand Tavernier i Alice Winocour.
Drugi dan WARM Festivala, u 21 sat zatvorit će projekcija dokumentarnog filma francuskih reditelja Sophie Nivelle-Cardinale i Etienne Huver, “The Disappeared – The Invisible war of Syria“, koji istražuje nevidljivo oružje koje desetkuje sirijski narod od 2011. godine i koje je u nasilni nestanak odvelo više od 200.000 ljudi.

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/projekcijom-filma-morat-ce-nas-prvo-ubiti-poceo-treci-warm-festival/160627058

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn