Prvi Warm festival okupit će velike svjetske reportere, novinare i umjetnike u Sarajevu – radiosarajevo.ba

Prvi Warm festival okupit će velike svjetske reportere, novinare i umjetnike u Sarajevu
Radiosarajevo.ba
24. juni 2014. u 15:33

Prije dvije godine, kada su se povodom dvadesetogodišnjice početka opsade u Sarajevu okupili najznačajniji svjetski ratni reporteri, inicirano je pokretanje WARM centra, (War, Art, Reporting, Memmories), zamišljenog kao svjetski centar žurnalizma i umjetnosti.

Ove godine očekuje nas Prvi Warm festival, koji će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenih konfliktima. Festival će zvanično početi 28. juna, tačno 100 godina od atentata Gavrila Principa na austrijskog prijestalonasljednika Franza Ferdinanda, a trajat će do 3. jula.

U okviru programa održat će se i izložbe, filmske projekcije, prezentacije knjiga, akademske konferencije, kao i razne druge aktivnosti koje su u vezi za savremenim konfliktima.

WARM je internacionalna Fondacija koja se baci savremenim svjetskih konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji nadolazećih mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “ispričaju priču sa izvrsnosti i integritetom“.

Pored Festivala, Fondacija trenutno radi i na aktivnostima otvaranja WARM Centra koji će biti mjesto okupljanja reportera, umjetnika i istraživača iz cijelog svijeta i mjesto na kojem će oni sarađivati. Centar će razviti edukativne programe te će sadržavati arhivu i prostor za istraživanje materijala koji su relevatni za međunarodne sukobe.

Radiosarajevo.ba

http://radiosarajevo.ba/novost/156297/prvi-warm-festival-okupit-ce-velike-svjetske-reportere-novinare-i-umjetnike-u-sarajevu

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn