Ratni reporteri ne mogu zaboraviti Sarajevo – radiosarajevo.ba

Ratni reporteri ne mogu zaboraviti Sarajevo

Prije tačno godinu dana, šestog aprila 2012. godine, u Sarajevu su se ponovno, dvadeset godina nakon početka rata, okupili brojni strani novinari i reporteri koji su u gradu boravili i radili tokom opsade. “Sarajevo je upisano kao jedinstveno novinarsko iskustvo većini od reportera, uprkos njihovim zadacima na ratištima širom svijeta” – bila je osnovna misao ovog značajnog ‘reuniona’. 

Preko stotinu uglednih žurnalističkih imena učestvovalo je 6. aprila 2012. na konferenciji u kongresnoj dvorani hotela Holiday In, takođe jednog od simbola opkoljenog grada. Rezultat je bila inicijativa za formiranje WARM centra u Sarajevu, koji će predstavljati svjetsko memorijalno i edukativno središte ratnih izvještača iz cijelog svijeta. WARM kao skraćenica sadrži kjlučne riječi koje sublimiraju sarajevska iskustva ratnih reportera: War, Art, Reporting, Memories (rat, umjetnost, izvještavanje, uspomene). 

“Želimo napraviti centar gdje će se sresti novinari iz Palestine i Izraela, Rusije i Čečenije, gdje će svi imati priliku da kažu svoju novinarsku istinu. Želimo da se Sarajevo prestane poznavati po patnjama, već postane znano po svojim kapacitetima, po multimedijalnom centru svjetskog žurnalizma i umjetnosti. Vjerujemo da Sarajevo može biti grad domaćin takvog globalnog projekta, kao što su  npr. New York ili Geneve poznati po Ujedinjenim nacijama”, rekao je tada Remy Ourdan, novinar pariškog Le Mondea i inicijator novinarskog reuniona. 

U proteklih godinu dana WARM centar je producirao jedinstvenu fotomonografiju najboljih ratnih fotografija, pod naslovom Bosnia 1992-1995

Mnoge od fotografija koje se nalaze u knjizi nisu bile ranije objavljene i radi se o iznimno vrijednom dokumentu koji svjedoči o godinama opsade. To je spoznao i žiri američkog časopisa TIME koji je knjiguBosnia 1992-1995 svrstao među najbolje fotomonografije u 2012. godini.

Bosnia 1992-1995 from ziyah gafic on Vimeo.

Uz ovo priznanje, foto urednik TIME-a Patrick Witty je ovu knjigu proglasio za najuticajniju u 2012. godini. “Za mene, najuticajnija knjiga u 2012. godini bila je “Bosnia:1992-1995″; nevjerovatna kolekcija fotografija iz bosanskog rata napravljenih od strane 50 najrenomiranijih fotografa, uključujući Jamesa Nachtweya, Garyja Knighta, Christophera Morrisa, Gillesa Peressa, Rona Haviva, Alexandre Boulat i mnogih drugih. Progonjujuća i razarajuća, prelijepo uređena i dizajnirana, ova knjiga bi se trebala nalaziti na policama svake učionice i to ne samo u školama fotografije, nego i na časovima historije”, navodi Patrick Witty u objašnjenju svog izbora

Uvod u ovu knjigu napisao je Remy Ourdan, a prilikom njene promocije, koja je održana u Sarajevu 11. jula 2012 godine, on je rekao: 

“Nevjerovatno je koliko smo poricanja čuli kada je u pitanju rat u Bosni. Priča o poricanju aktuelna je i na današnji dan (11. juli, dan sjećanja na tragediju Srebrenice, op. aut). Posao nas ratnih reportera je i da saslušamo drugu stranu, ali da se u konačnici borimo za istinu i bolji svijet. Zato je ova knjiga još jedan dokaz u borbi protiv tih poricanja“.

U našoj fotogaleriji donosimo fotografije sa promocije knjige u sarajevskom Meeting Pointu 11. jula 2012. 

WARM centar nastavja sa svojim aktivnostima. U ponedjeljak 8. aprila, u okviru festivala Modul memorije, u galeriji SARTR otvorit će se izložba na kojoj će biti prikazane fotografije koje sačinjavaju ovu knjigu. Takođe, WARM centar je koproducent predstave ‘Tajna džema od malina’ redateljice Selme Spahić, na tekst Karima Zaimovića u sarajevskom teatru SARTR. 

http://radiosarajevo.ba/novost/108562/ratni-reporteri-ne-mogu-zaboraviti-sarajevo

Vezano:

Remy Ourdan: Uvod u knjigu ratnih fotografija
Promocija knjige: Plemenitost geste i užas koji smo preživjeli

Radiosarajevo.ba

 

Naslovna fotografija: Ron Haviv – Dobrodošli u Sarajevo

 

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn