Raznovrstan program 4. WARM Festivala: Izložbe, filmske projekcije i tematske konferencije – Klix

Raznovrstan program 4. WARM Festivala: Izložbe, filmske projekcije i tematske konferencije

Piše: El. B. / Klix.ba
27.6.2017. u 13:09

U organizaciji WARM Fondacije u Sarajevu će od 28. juna do 2. jula biti održan četvrti WARM Festival koji će okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. Tim povodom danas je u Meeting Pointu održana konferencija za medije na kojoj su organizatori festivala najavili fotografske izložbe, filmske projekcije, tematske diskusije i razne aktivnosti koje su u vezi s konfliktom.

Osnivač i predsjednik WARM Fondacije Remy Ourdan ispričao je kako je WARM Fondacija, koja je osnovana 2012. godine, na početku okupljala 25 ratnih reportera i osoba koje su izvještavale o opsadi u Sarajevu. Vremenom se širila, a danas okuplja historičare, istraživače, akademiju, fotografije, umjetnike i sve one koji se bave konfliktom.
“Jednom godišnje se sretnemo u Sarajevu, a naš krajnji cilj je otvaranje WARM Centra. Dešavaju se različiti događaji u cijelom gradu – izložbe, filmske projekcije, konferencije. Program je zaista raznovrstan”, rekao je Ourdan.
Naglasio je kako će njegov film “Opsada”, zbog velikog interesovanja, u subotu nakon Sarajevo Film Festivala imati projekciju, a bit će prikazivan i na različitim bh. televizijama.
Dragana Solaković iz Gradske uprave istakla je kako Grad Sarajevo baštini tradiciju festivalskog grada, grada kulture i mira te izrazila zadovoljstvo što je Grad Sarajevo oficijelni pokrovitelj ovogodišnjeg WARM Festivala.
“Naš grad postaje centar turističke ponude značajne za Evropu i cijeli svijet, a samim tim ovo je tradicija gostoprimstva koju želimo održati. Posjetiteljima našeg grada i građanima želimo ponuditi što više kvalitetnog sadržaja, a WARM Festival zaista obogaćuje sadržaj”, rekla je Solaković.
O brojnim aktivnostima WARM Festivala govorila je i projekt menadžerica ove fondacije Velma Šarić koja je istakla da je riječ o spletu različitih dešavanja u cijelom gradu.
“Ovaj programski dio možda mogu otvoriti izložbom jednog od najpoznatijih bh. fotografa Damira Šagolja. To je jedna multimedijalna fotografska izložba koja se zove ‘Filipinski rat droge’, a interesantno je reći da je on i u ulozi kuratora”, rekla je Šarić ističući kako WARM Festival daje mjesto posebnim temama, a te su tematike posebne jer se u BiH rijetko mogu vidjeti.
WARM ima i poseban projekt “Tranzicija” koji je je napravljen u partnerstvu s Chicago Art Projectom i Centrom za postkonfliktna istraživanja, a interesantan je jer je BiH postkonfliktno područje.
“Bitno je reći da WARM ovim projektom daje podršku mladim neafirmisanim fotografima. Izložba govori o periodu tranzicije u BiH, Kongu, Kolumbiji i SAD-u. Otvorit će je fotograf Ron Haviv, a bit će postavljena na mostu na Skenderiji. Ova izložba ima i akademsku komponentu, tj. konferenciju na kojoj će stručnjaci pokušati tretirati fenomen tranzicije i vidjeti da li postoje sličnosti i koje su razlike”, rekla je Šarić.
Osim toga, ove godine WARM Festival donosi bosansku premijeru Autriche programa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
“Riječ je o filmu koji tretira tematiku mučenja. Haški tribunal je kroz godine rada uspio da se bavi zločinima koji do tada nisu bili tretirani, a jedna od njih je zločin mučenja. Ovaj film prati činjenicu da je Roy Gutman, jedan od gostiju našeg festivala koji je izvještavao iz BiH upravo o logorima koji su postojali na području Prijedora i o problemu mučenja”, rekla je Šarić.
Osim toga, bit će upriličena i specijalna projekcija filma “Dubina dva” srbijanskog reditelja Ognjena Glavovića koja tretira problem masovnih grobnica koje su pronađene u okolini Beograda i govori o načinu na koji se društvo Srbije suočava s prošlošću.
Ispred WARM tima govorio je i Paul Lowe koji je ispričao kako su u trenucima kada su osnovali WARM imali san da imaju i akademsku komponentu i istakao je zadovoljstvo što će ovogodišnja trodnevna konferencija tretirati problem sjećanja.
“Konferencija je inspirisana Davidom Rieffom, sinom Susan Sontag, i njegovom posljednjom knjigom ‘In praise To Forgeetting’ u kojoj govori o tome zašto je potrebno sjećati se i na koji način to raditi u BiH. Konferencija će okupiti 50 historičara, umjetnika, akademika iz cijelog svijeta, a koji će se baviti načinom gledanja prošlosti, kako to uraditi i šta to donosi budućnosti”, rekao je Lowe.
Adnan Pavlović iz WARM Fondacije rekao je kako su, kada je riječi o filmskom programu, ove godine imali mnogo prijava. Ispričao je kako je spontano došlo do projekta “Izgubljene trake”.
“Riječ je o filmu Rona Haviva, odnosno izgubljenim trakama koje je on slučajno pronašao i razvio. To je kratki petominutni film nakon kojeg ćemo prikazati film koji je u razvoju, odnosno fotodokumentarac ‘biografija fotografije’. To je priča o fotografiji, njenom utjecaju i promjeni konteksta iz kojeg je gledamo u vremenu sada i prethodnim fazama”, rekao je Pavlović.
Otvaranje festivala bit će završeno filmom “Legion of Brothers” koji je režirao Greg Bake, a koji prati dešavanja neposredno nakon 11. septembra.
Ulaz na sva dešavanja je besplatan.

https://www.klix.ba/magazin/kultura/raznovrstan-program-4-warm-festivala-izlozbe-filmske-projekcije-i-tematske-konferencije/170627027#8

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn