Sarajevo: Počeo drugi WARM Festival posvećen ratnom izvještavanju – Faktor

29.06.2015

Sarajevo: Počeo drugi WARM Festival posvećen ratnom izvještavanju

Projekcijom filma “This is Exile – Diaries of Child Refugees“, francuskoalžirskog režisera Manija Benchelaha (Mani Y. Benchelah), sinoć je u kinu Meeting point počeo drugi WARM Festival, posvećen ratnom izvještavanju i savremenim konfliktima.

Ranije tokom dana, publika je imala priliku učestvovati u panel diskusiji “Memory and War Commemoration into question – Sarajevo heart of Europe, a year after“ koju je organizovala partnerska organizacija WARM Fondacije, “Mission du Centenaire 14-18“.

U narednih šest dana, drugi WARM Festival će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. Publika će imati priliku pogledati izložbe, filmske projekcije, te uzeti učešće u panel diskusijama i prezentacijama knjiga, kao i raznim drugim aktivnostima koje su u vezi za savremenim konfliktima.

Film “This is Exile – Diaries of Child Refugees“ publici će predstaviti priču o životima dva miliona djece koja su morala napustiti svoje domove zbog građanskog rata u Siriji i prebjeći u Libanon. Naglašavajući da je ovaj film nastavak sličnih aktivnosti na kojima je radio i u prošlosti, autor filma Mani Y. Benchelah, je istakao da je ovaj projekat posebno fokusiran i da se bavi problemima izbjegličke djece i životnim poteškoćama sa kojima se suočavaju.

– Rad na ovom filmu je bio poseban. Sa djecom sam morao živjeti jedno vrijeme ili se u toku jedne godine vraćati u njihove živote po nekoliko puta, a sve kako bih stekao njihovo povjerenje i kako bi oni mogli sa mnom podijeliti sve što osjećaju – rekao je Mani te napomenuo da je film realiziran uz pomoć britanskog ogranka organizacije Save the Children.

– Iako nisu imali nikakvih uređivačkih intervencija u filmu, Save the Children je donirao novac sa ciljem podizanja svijest o situaciji u kojoj se nalaze ova djeca i ovaj film je sigurno jedan pokušaj da se u svijetu pronađu sredstva za programe koji rade na rješavanju problema sirijske izbjegličke djece – dodao je Mani.

Na ranije održanoj panel diskusiji, o tome kakav je dugoročni uticaj imao prošlogodišnji događaj obilježavanja stogodišnjice atenata Gavrila Principa u Sarajevu, te da li su umjetnost i kultura pravi mediji koji će ljude potaknuti za razmišljanje i diskusiju, razgovarali su predsjednica Fondacije Sarajevo Srce Evrope, Jasmina Pašalić, direktor “Mission du Centenaire 14-18“, Joseph Zimet,
francuski historičar Nicholas Offenstadt i bosanskohercegovačka režiserka Aida Begić.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“. WARM Festival je samo prvi korak Fondacije prema kreiranju WARM Centra u Sarajevu.

(Faktor.ba)

http://faktor.ba/sarajevo-poceo-drugi-warm-festival-posvecen-ratnom-izvjestavanju-foto/

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn