‘Tomorrow Tripoli’ film o revoluciji i susretu različitih kultura – Radiosarajevo.ba

‘Tomorrow Tripoli’ film o revoluciji i susretu različitih kultura

03. juli 2014. u 15:59

U okviru prvog WARM festivala u Sarajevu, danas je održana i specijalna projekcija filma francuskog redatelja Florenta Marciea Tomorrow Tripoli kojoj je prisustvovalo 200 Libijaca, koji su specijalno za ovu priliku došli u Sarajevo.

Na pitanje zašto je izabrao Tripoli za temu filma, Marcie je odgovorio da je u periodu kada se odvijala revolucija u Libiji bio u Parizu te da se osim te, bavio i revolucijom u Rumuniji koja je počela 1989. godine, tako da se radi o ličnoj priči o revolucijama, javlja Fena.

“O tome sam i napravio film. Proveo sam osam mjeseci u Libiji tokom revolucije i pratio sam grupu boraca u selu u blizini Tripolija”, rekao je Marcie.

To mu je bilo interesantno, kazao je Marcie, jer je primijetio da se većina medija bavi istočnim, a niko zapadnim dijelom Libije.

“Ono što se kasnije desilo tokom revolucije je to da je rješenje došlo upravo iz područja o kojem ja govorim, a to je zapadni dio Libije”, istaknuo je Marcie i dodao da je bilo očekivano da se krajnja bitka odvija u istočnom, ali to se dogodilo na zapadnom području Libije.

Upitan da pojasni poruku filma, Marcie je odgovorio da nije bila samo jedna, već više poruka.

“To je film o revoluciji, ali i susretu različitih kultura. Ja dolazim iz Evrope, a susreo sam se s ljudima s kojima ranije nisam imao nikakvog kontakta. Ne govorim arapski, nisam imao prevodioca i bilo mi je teško jer sam živio nekim drugačijim životom”, objasnio je Marcie.

Dok je bio u Libiji u vrijeme revolucije, kaže Marcie, otkrio je priču o filozofiji i univerzalnim vrijednostima kao što su humanost, kultura, sloboda…

“Stoga sam i pokušao da napravim film o tome te da promoviram tu vrstu poruke. Živiš svoju priču, ali tvoj život i tvoja priča je univerzalna i trebaš da se boriš za te vrijednosti i za samog sebe”, pojašnjava Marcie.

Dodao je da razlog zbog kojeg se bavi ovim poslom nije samo snimanje filmova već i upoznavanje ljudi i provociranje nekih situacija, te da je to upravo ono što on sada radi.

Radiosarajevo.ba

http://www.radiosarajevo.ba/novost/157431/foto-tomorrow-tripoli-film-o-revoluciji-i-susretu-razlicitih-kultura

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn