U Sarajevu osnovana Fondacija WARM – Denis Dzidic, Balkan Insight, BIRN

BALKAN INSIGHT
BALKAN TRANSITIONAL JUSTICE
VEST
09 Apr 13

U Sarajevu osnovana Fondacija WARM

Međunarodna mreža novinara, istraživača i umjetnika osnovala je u Sarajevu fondaciju posvećenu ratnom izvještavanju, fotografiji, umjetnosti i filmovima o zonama sukoba.

Denis Džidić BIRN Sarajevo

Novu fondaciju po imenu WARM (Rat, umjetnost, reportaža, sjećanja) osnovala je grupa novinara i umjetnika, od kojih su mnogi posjetili Sarajevo tokom njegove opsade ranih devedesetih.

“Želimo izgraditi mjesto koje će biti posvećeno sjećanju, historiji i uspomenama na rat, kao i promociji mladih talenata i učenju. WARM fondacija će okupiti ljude sa zajedničkom strašću za ‘pričanjem priča’, sa kvalitetom i integritetom”, izjavio je Remy Ourdan, novinar francuskog dnevnog lista “Le Monde”.

WARM je već bio uključen u rad na jednom projektu – vizuelnoj dokumentaciji o ratu u BiH koju je prošle godine sakupila grupa fotoreportera.

Ourdan je obećao da je to samo prvi od mnogih projekata.

“Planiramo sljedeće godine organizirati festival WARM-a, koji će okupiti umjetnike iz svih dijelova svijeta, a za nekoliko godina nadamo se da će se u Sarajevu otvoriti centar WARM-a, koji će služiti kao mjesto na koje će umjetnici dolaziti da uče o ratnom izvještavanju i gdje će moći raditi”, kazao je on.

Fondacija WARM je svečano otvorena u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), u sklopu kulturnog projekta o opsadi grada “Modul memorije”.

Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor “Modula memorije”, rekao je da je ponosan što može pomoći WARM fondaciji, dodavši da kroz umjetnost ljudi mogu naučiti mnogo o tome koliko je bilo teško u Sarajevo tokom opsade.

http://www.balkaninsight.com/en/article/u-sarajevu-osnovana-fondacija-warm

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn