U Sarajevu počeo drugi WARM Festival – Federalna/Fena

U Sarajevu počeo drugi WARM Festival

Objavljeno: 28.06.2015 18:35

Posljednja izmjena: 29.06.2015 00:54

U organizaciji WARM Fondacije u Sarajevu će od 28. juna do 4. jula biti održan drugi WARM Festival koji će okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima.

Festival će i ove godine ponuditi i izložbe, filmske projekcije, prezentacije knjiga, kao i druge aktivnosti koje su u vezi sa savremenim konfliktima.

Drugi WARM Festival počeo je danas popodne panel diskusijom o temi “Memory and War Commemoration into question – Sarajevo heart of Europe, a year after“.

Nakon panel diskusije, programski dio festivala će u 21 sat otvoriti projekcija filma “This is Exile – Diaries of Child Refugees“, francusko-alžirskog režisera Manija Benchelaha.

Film govori o univerzalnoj ljudskoj patnji, te suštinski pokušava približiti kako je biti prognan iz sopstvene kuće i kako se osjećaju ljudi kojima je oduzeta normalna svakodnevnica. Film govori o životima djece koja su morala napustiti svoje domove zbog građanskog rata u Siriji i prebjeći u Libanon.

Projekt menadžerica WARM Fondacije Velma Šarić je kazala Feni da je ta Fondacija ove godine ponovo pripremila raznovrstan program koji će biti fokusiran na različite konflikte koji se trenutno dešavaju širom svijeta.

– Ove godine, kao i prošle, Bliski istok je tema WARM Festivala. Festival otvaramo s jednim interesantnim panelom koji se zove uspomene i rat. Nakon toga u 21 sat će biti prikazan film “This is Exile – Diaries of Child Refugees“. Ovaj film je bio interesantan WARM Festivalu zato što je BiH, nažalost, imala ogroman broj raseljenih lica – kazala je Šarić.

Po njenim riječima, WARM Festival zaista u srcu nosi tu suštinu da govori konfliktne priče s jednom izvjesnom dozom integriteta i fer izvještavanja.

– Ove godine, pošto je dvadesetogodišnjica obilježavanja i genocida u Srebrenici, prikazat ćemo nekoliko izložbi, uključujući i jedna film koji se zove “Srebrenica” koji će imati temu bosanskohercegovački konflikt – kazala je Šarić.

Navela je da je WARM Festival otvoren za sve građane, a svi događaji se dešavaju u Meeting pointu osim jedne vanjske izložbe koja će se desiti ispred BBI centra 1. jula, a to je izložba koja se zove „Moje tijelo-ratna zona“.

– Ona pokazuje portrete i male izjave žena koje su, nažalost, prošle kroz torture silovanja i seksualnog zlostavljanja. Pokazuje četiri zemlje – Kambodžu, Nepal, Darfur i BiH. Žene koje su, nažalost, i u BiH prošle torture silovanja i ratnog zlostavljanja – kazala je Šarić.

Dodala je da je pored toga, uključena i ulična umjetnost, crtanje grafita, kao i jako puno radionica sa mladim ljudima, konferencija, jutarnjih kafa sa novinarima… 

Šarić je pozvala sve građane koji imaju vremena i koji imaju želju da se bave ovakvim tematikama da im se pridruže od 28. juna do 4. jula.

Kako je najavljeno, drugi dan WARM Festivala započet će u kinu Meeting point druženjem s Emijem nagrađenim režiserom, Manijem Benchelahom (Mani Y. Benchelah), koji će u opuštenoj atmosferi prisutnima približiti proces rada na filmu “This is Exile – Diaries of Child Refugees“, čijom će se projekcijom večeras programski otvoriti Festival.

Drugi festivalski dan publici će također ponuditi i panel diskusije “How do we visit Museums? New Tools for new Perspectives of Research and Understanding“ , te panele “How fact-checking works. Its role in conflict reporting“ i “Fact-checking photos and videos: the technical challenges“.

Festivalski dan će zatvoriti projekcija filma Odena Robertsa “A Fighting Season“ koja će biti održana u 21 sat.

federalna.ba/Fena

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/135136/reporteri-umjetnici-istrazivaci-o-savremenim-konfliktima

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn