Večeras otvaranje festivala WARM u Historijskom muzeju – Radiosarajevo.ba

Sarajevo / Večeras otvaranje festivala WARM u Historijskom muzeju

27. 06. 2018. u 16:43:00 Radiosarajevo.ba

Peto izdanje WARM festivala bit će održano u Sarajevuod 27. juna do 1. jula u organizaciji WARM Fondacije.

Festival se otvara u večeras izložbom “Uloga umjetnosti u pomirenju u Historijskom muzeju BiH”. Fotografije s ove izložbe ožete vidjeti u našoj fotogaleriji

Izložba pokazuje kako se umjetnost koristi kao platforma za razgovor o prošlosti. Tako postavka nudi propitivanja fenomena opsade i rata, prezentacije svakodnevnog života za vrijeme rata, preživljavanja i pokazatelje snage ljudskog duha za vrijeme rata i kriza. Izlažu: Lana Čmajčanin, Adela Jušić, Milena Michalski i Mladen Miljanović, Paul Coldwell, Sabina Tanović, Dario Kristić, Vladimir Miladinović i Zijah Gafić.

U  četiri dana trajanja festivala publika će pogledati mnogobrojne filmove i izložbe upriličene u kinu “Meeting Point”, na Skenderija mostu i u Historijskom muzeju u Sarajevu.

U bogatom programu također se izdavaja film “Tihi rat” Manon Loizeau, koji govori o sistemskom silovanju i zlostavljanju pod režimom Bashara Al Asada u Siriji. Film ‘Tihi rat’ je prikaz intimnih priča žena i donosi priču o jednom novom sve prisutnijem aspektu ratovanja.

Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Osnivač i predsjednik WARM fondacije, Remy Ourdan je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo kako je ovogodišnji program vrlo bogat, te da je cilj Fondacije i dalje isti.

“Želimo u Sarajevu otvoriti WARM centar. Želimo da to bude mjesto okupljanja novinara, umjetnika, historičara odnosno svih onih koji se bave savremenim konfliktima. I ove godine je program festivala vrlo aktuelan, svi svjetski konflikti su nam jednako važni.”

Velma Šarić iz WARM-a je iz programa ove godine izdvojila film reditelja Olivera Sarbilla “Borba za Mosul” o elitnim iračkim specijalcima koji su 2016. godine devet mjeseci vodili krvavu borbu sa pripadnicima ISIS-a. Film možete pogledati u kinu Meeting point 27. juna u 21 sat.

Dodala je: “Ovogodišnji festival će obilježiti i nekoliko vrlo zanimljivih izložbi fotografija kao što su ‘On The Margins: Roma Tales’, ‘Venezuela: The Collapse of a Dream’, ‘Desperate Journey: The Rohingya Exodus’ ili ‘The Sarajevo Storage – Pierre Courtin Collection’.”

Adnan Pavlović, WARM project manager je pozvao sve građane da dođu i pogledaju izložbe i filmove koje će biti dijelom ovogodišnjeg izdanja Festivala.

“U subotu od 21 sat možete pogledati film ‘Stronger Than Bullets’ reditalja Matthew Millana. Film govori o muzičkoj sceni koja se rodi u sred revolucije u Libiji 20122. godine, a koja pokušava biti glas protiv tiranije i opresije. Međutim, šta se desi kada pobjeda preraste u konflikt i totalni haos? Preporučio bih svima da pogledaju, ne samo ovaj film nego i sve ostale budući da su sve projekcije besplatne”, kaže Adnan.

https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/warm-festival-okuplja-reportere-umjetnike-historicare-istrazivace-i-aktiviste/304732

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn