WARM Festival: Evropske premijere filmova Sebastiana Jungera – Radiosarajevo.ba

WARM Festival: Evropske premijere filmova Sebastiana Jungera

03. juli 2015. u 12:15

Na drugom WARM festivalu večeras će u sarajevskom kinu Meeting point biti upriličena evropska premijera filmova Which Way is The Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington i The Last Patrol, američkog režisera Sebastiana Jungera.
Zašto vojnicima nedostaje rat, objašnjava Sebastian Junger, ratni reporter i gost Sarajeva
“Prvi film govori o mom dobrom prijatelju, fotografu Timu Hetheringtonu iz Engleske, koji je ubijen u Libiji 2011. godinegdje je bio građanski rat. U filmu timovi poznavaoci govore o njegovom životu i radu i na taj način želio sam odati počast dugogodišnjem prijatelju”, izjavio je na današnjem druženju s novinarima Junger.
Njegov drugi film The Last Patrol je dokumentarac, u kojem istražuje kako kontekst rata utječe i mijenja ljudsku svijest i šta se dešava kada se vojnik vrati kući.
“Radnja je smještena u SAD-u, gdje sam u razgovoru s vojnicima prikazao različite načine percipiranja rata”, kazao je Junger.
Prije pet godina osvojio je glavnu nagradu žirija na Soundance Film Festivalu za film Restrepo. Inače je izvještavao o ratnim zločinima na Kosovu, mirovnoj misiji na Kipru, požarima u zapadnoj Americi, gerilskom ratu u Afganistanu, a također je bio dopisnik za vrijeme rata u BiH.
Drugi WARM Festival, koji se završava sutra, okupio je reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. 

Radiosarajevo.ba

http://radiosarajevo.ba/novost/193643/warm-festival-evropske-premijere-filmova-sebastiana-jungera

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn