WARM festival: Otvorena izložba “On the Move”, danas diskusija i film – Radiosarajevo

Radiosarajevo.ba

06. 07. 2021. u 08:56:00

U okviru prvog dana WARM festivala 2021, sinoć je otvorena izložba fotografija “On the Move”, Damira Šagolja, Igora Čoke, Sandre Vitaljić i Gorana Boričića, u sarajevskoj galeriji Java (Maršala Tita 21).

Dvadeset fotografija četiri odabrana autora predstavljaju refleksiju o temeljnim vrijednostima Evropske unije, koje smatramo i univerzalno ljudskim. Polazište je djelom i Šumanova deklaracija, čija se 71. godišnjica upravo navršila.

Šta je ostalo od ovih ideja i ideala? Kako živjeti ako su oni nedovoljni?, neka su od pitanja koja su inspirisala kreativnu četvorku. Uz besplatan ulaz, izložba ostaje otvorena svakog dana od 12 do 20 sati, u periodu od 6. do 10. jula.

WARM festival je nastavljen u Kinu Meeting Point gdje je prikazan film Sympathy for the Devil, redatelja Guillaume de Fontenay. Film je zasnovan na istoimenoj knjizi francuskog reportera Paul Marchand-a koji je 90-tih izvještavao o ratnim zbivanjima u Bosni. Projekcija je praćena diskusijom publike sa režiserom de Fontenay i filmskim timom u sastavu sa Slobodankom Lizdek, Adnanom Pavlović i Sandom Popovac.

WARM Akademiju 2021 otvorio je Justin McGuirk, spisatelj i glavni kustos Muzeja Dizajna u Londonu. Justin je govorio o novim oblicima arhitekture, arhitektonskom i urbanističkom aktivizmu, teme koje je istraživao u Južnoj Americi.

“Na ovom putovanju Justin se sastajao sa aktivistima arhitekture, političarima i alternativnim zajednicama, u potrazi odgovora na pitanja ‘Šta čini grad budućnosti?’ i ‘Kako možemo izliječiti podijeljeni grad?’ Pitanja relevantna mnogim gradovima i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Njegov knjiga ‘Radikalni gradovi, Putujući Južnu Ameriku u potrazi za novim oblicima arhitekture’ objavljena je u ediciji Verso Books, 2015. godine.”

Drugo predavanje održala je profesorica Produkt dizajna Sanda Popovac, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Predavanje je inspirisano njenim angažmanom na filmu “Sympathy for the Devil” (nezvanični prevod: Simpatije za vraga). Ajna Babahmetović, arhitektica koja živi i radi u Gracu, govorila je o otiscima migracijskih tokova i raseljavanja na arhitektonski izražaj.

Na primjeru grada Kozaraca, pričala je o arhitekturi odsustva i tipologiji koju je nazvala ”Kuće kod kuće”. Radi se o kućama koje je izgradila dijaspora u zemlji svog porijekla, s novcem zarađenim u inostranstvu. Ajna je ponudila objašnjenje načina na koji, ovaj specifični oblik arhitekture, utjelovljuje pokretni i diskontinuirani život svojih vlasnika/ca.

Zadnje predavanje prvog dana WARM Akademije 2021 održala je Amila Buturović, profesorica na Društvenim i religijskim studijima, York univerziteta u Torontu. Amila je govorila o kontrastu nekadašnje inkluzivne i spiritualne memorijalizacije žrtava rata, konflikta i mrtvih u BiH i današnje politizacije memorijalizacije, koju prate elementi isključivosti. U njenoj najnovijoj knjizi Amila istražuje kulturu smrti kroz kulturnu povijest Bosne i Hercegovine.

Na pitanja kontinuiteta i diskontinuiteta u eshatološkim praksama Amila odgovara isčitavajući epigrafske tekstove i komemorativne prakse Bosne i Hercegovine. Njena knjiga ‘Uklesan u kamenu, urezan u sjećanju: Smrt, nadgrobni spomenici i komemorativne prakse u Bosnskom Islamu od 1500. godine’ objavljena je u izdanju Routledge 2016. godine. (Originalni naziv: Carved in Stone, Etched in Memory : Death, Tombstones and Commemoration in Bosnian Islam since C. 1500).

Javnost je pozvana pridružiti se WARM Akademiji 2021putem Facebook live streem-a WARM Akademije gdje će se uživo prikazivati sva ovogodišnja predavanja – klikom OVDJE.

U sklopu drugog dana WARM Akademije 2021, javnost je pozvana da prisustvuje, putem Facebook live streem-a današnjim predavanjima sa početkom u 10:00 sati.

“Tokom prvog predavanja čut ćemo o radu tribunala za ratne zločine sa Nermom Jelalić, koja se bavi ovim pitanjima preko 30. godina. Potom Sabina Cehajic-Clancy će govoriti o psiho-sociološkom aspektu procesa odbijanja prihvatanja krivice za kolektivno nanošenje ozbiljnih povreda i povreda ljudskim pravima. Cecile Hannion, francuska reporterka koja dugi niz godina izvještava o Bliskom Istoku, će govoriti o Aleppu, Sirija i onome što možemo naučiti od ‘običnih ljudi’ koji opstaju u gradu pogođenim ratnim dejstvima.”

U sklopu WARM festivala od 17:00 sati u Kinu Meeting Point, svjetski prepoznati reporteri i nositelji brojnih nagrada Cecile Hennion, Remy Ourdan i Ed Vulliamyće za BiH javnost otvoriti diskusiju na temu “Svijet 9/11, 20 godina kasnije”.

Nakon diskusije, slijedi prikazivanje filma „Official Secrets“ u režiji Gavin-a Hood. Hood je 2015. godine publici poznat po filmu „Tsotsi“ za kojeg je osvojio Oskara u kategoriji „Najbolji strani film“. Projekcija će biti praćena diskusijom, koju vodi Ed Vulliamy. Ulaz je besplatan i otvoren široj javnosti.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/warm-festival-sarajevo/423081

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn