Warm festival posvećen kulturi i ratnom izvještavanju – federalna.ba

Warm festival posvećen kulturi i ratnom izvještavanju
Poznati svjetski reporteri umjetnici, istraživači i aktivisti okupit će se od 28. juna do 3. jula u Sarajevu  na 1. Warm festivalu.

Vrijeme objave: 25.06.2014 19:11
Posljednja izmjena: 25.06.2014 19:16

Prije dvije godine, kada su se povodom dvadesetogodišnjice početka opsade u Sarajevu okupili najznačajniji svjetski ratni reporteri, inicirano je pokretanje WARM centra, (War, Art, Reporting, Memmories), zamišljenog kao svjetski centar žurnalizma i umjetnosti.
Na danas upriličenoj pres-konferenciji o festivalu su govorili Remy Ourdan, direktor Warm fondacije, i Paul Lowe uime  Warm festival tima.
Prvi Warm festival  će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se  bave savremenim konfliktima.
Prvi Warm festival ne tematizira toliko konflikte koji su se dešavali u BiH, jer, kako je rekao Ourdan,  cilj ga je ustanoviti  prije svega  kao međunarodni festival na kojm se tematizira „kultura izvještavanja“.
U okviru programa  bit će održane izložbe, filmske projekcije i konferencije.
WARM je internacionalna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove.
Osim festivala, Fondacija trenutno radi i na aktivnostima otvaranja WARM centra koji će biti mjesto okupljanja reportera, umjetnika i istraživača iz cijelog svijeta.

federalna.ba/Fena

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/101614/poznati-svjetski-reporteri-umjetnici-istrazivaci-i-aktivisti-u-sarajevu-od-28-juna-do-3-jula

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn