WARM Festival: Ratni reporteri, istraživači i aktivisti drugi put u Sarajevu – Klix

11.06.2015. u 09:23

WARM Festival: Ratni reporteri, istraživači i aktivisti drugi put u Sarajevu

U organizaciji WARM Fondacije u Sarajevu će se od 28. juna do 04. jula 2015. održati drugi WARM Festival koji će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima.

Festival će i ove godine ponuditi i izložbe, filmske projekcije, prezentacije knjiga, kao i razne druge aktivnosti koje su u vezi za savremenim konfliktima. Cjelokupan program drugog WARM Festivala bit će predstavljen sredinom mjeseca na konferenciji za medije u Sarajevu.

“Drago mi je da je i ove godine Sarajevo mjesto gdje ćemo prikazati vrhunske izložbe i dokumentarne filmove koji se bave savremenim konfliktima. Festival će na jednom mjestu ugostiti vodeće profesionalce koji se kroz različite profesije bave savremenim konfliktima”, istakao je Remy Ourdan, predsjednik WARM Fondacije.

U okviru filmskog programa drugog WARM Festivala, održana će biti evropska premijera filma Sebastiana Jungera “The Last Patrol”, priča o putovanju kroz Ameriku dvojice ratnih veteran i dvojice ratnih izvještaja, a bit će i prikazana Jungerovi filmovi “Restrepo”, “Korengal” i “Which way is the front line from here?”. Ovaj američki novinar će također predstaviti i svoju nedavno objavljenu knjigu “War”. U okviru filmskog programa bit će prikazan film Florenta Marciea “Commander Khawani”, koji se u proteklih petnaest godina snimao u Afganistanu. Također, bit će prikazan i film “The E-Team” i drugi filmovi o vodećoj svjetskog organizaciji za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch.

Među izložbama koje će publika WARM Festivala imati priliku vidjeti je i “Discordia” Moisesa Samana koji kroz dokumentarne fotografije predstavlja priču o Arapskom proljeću. Izložba grupe autora koju je uredio Paul Lowe pod nazivom “The Forensic Turn” na drugačiji, ali snažan način, iz drugog ugla predstavlja zločine, a publika će vidjeti dijelove iz samostalnih projekata vrhunskih fotografa kao što su Edmund Clark, Ziyah Gafic, Ashley Gilbertson, Shannon Jensen, Simon Norfolk, Fred Ramos. Također, još jedna grupna izložba koju će publika moći vidjeti je “My Body: A War Zone”, i predstavlja priče i portrete žena koje su preživjele ratna silovanja u Demokratskoj Republici Kongo, Nepalu, Bosni i Hercegovini i Kolumbiji. O teroru u Centralno Afričkoj Republici govori izložba Marcusa Bleasdalea, dokumentarnog fotografa koji se koristi svojim radom kako bi utjecao na donosioce odluka širom svijeta. Izložbu je realizirao u saradnji sa Peterom Bouckaertom. U okviru drugog WARM Festivala izložba francuskog fotografa Emerica Lhuisseta “Maydan-stotinu portreta” predstavit će demonstrante sa kijevskog trga koji su odgovorili na dva pitanja koja im je postavio – šta biste željeli da se dogodi sada? i šta mislite da će se dogoditi?

WARM je internacionalna Fondacija koja se baci savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“. WARM Festival je samo prvi korak Fondacije prema kreiranju WARM Centra u Sarajevu.

(Klix.ba)

http://www.klix.ba/vijesti/bih/warm-festival-ratni-reporteri-istrazivaci-i-aktivisti-drugi-put-u-sarajevu/150611028

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn