WARM festival ukazuje na uzroke i posljedice u konfliktnim društvima – Dnevni Avaz

WARM festival ukazuje na uzroke i posljedice u konfliktnim društvima

Avaz.ba

Peto izdanje WARM festivala bit će održano u Sarajevu od 27. juna do 1. jula, u organizaciji WARM fondacije.

U četiri dana trajanja festivala publika će pogledati mnogobrojne filmove i izložbe upriličene u kinu “Meeting Point”, na Skenderija mostu i u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Festival se otvara večeras izložbom “Uloga umjetnosti u pomirenju u Historijskom muzeju BiH”.

Izložba pokazuje kako se umjetnost koristi kao platforma za razgovor o prošlosti. Tako postavka nudi propitivanja fenomena opsade i rata, prezentacije svakodnevnog života za vrijeme rata, preživljavanja i pokazatelje snage ljudskog duha za vrijeme rata i kriza. Izlažu: Lana Čmajčanin, Adela Jušić, Milena Michalski i Mladen Miljanović, Paul Coldwell, Sabina Tanović, Dario Kristić, Vladimir Miladinović i Zijah Gafić.

U bogatom programu također se izdvaja film “Tihi rat” Manon Loizeau, koji govori o sistemskom silovanju i zlostavljanju pod režimom Bašara el-Asada u Siriji. Film ”Tihi rat” je prikaz intimnih priča žena i donosi priču o jednom novom sve prisutnijem aspektu ratovanja.

Velma Sarić iz WARM fondacije navodi da se radi o nama, nažalost, bliskoj temi, imajući u vidu da je u BiH od 20.000 do 50.000 žena, prema podacima UN-a, bilo silovano i seksualno zlostavljano.

Od izložbi se još izdvajaju izložba o Romina „Na marginama“, na ALU izložba Venecuela o problemima s kojima se građani susreću zbog ekonomske krize u Venecueli i porastom nasilja u zajednici. „Rohinja“ izložba o izbjeglicama i egzodusu Rohinja naroda.

Govoreći o tome kako WARM festival pokazuje jednu ne tako veselu stranu svijeta, Sarić kaže da, kad prave program, razmišljaju je li to efektivno.

– Pitamo se da li postižemo svoju svrhu podsjećanja, prevencije, edukacije kad se bavimo ovim tematikama. Zaista mislim, ako imate mlade generacije ljudi koje nisu bili u ratu, ali osjećaju posljedice u postkonfliktnim društvima. Ako imate stalni porast tenzija, političku situaciju kakva jeste u BiH, ako imate fenomen segregacije “dvije škole pod istim krovom”, mi smatramo da je neophodno podsjećati i ukazivati na razmjere tragedije. Na posljedice – rekla je Sarić, dodavši da su prije 20 godina bili Bosanci i Hercegovci kao izbjeglice, sada su to npr. Rohinja narod.

Festival će biti zatvoren u subotu, 30. juna, prikazivanjem filma “Jači od metka” libijskog reditelja, koji govori o utjecaju muzike na svrgavanje režima u Libiji.  

Organizator festivala je WARM, međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

https://avaz.ba/lifestyle/kultura/392562/warm-festival-ukazuje-na-uzroke-i-posljedice-u-konfliktnim-drustvima

Share this on:
Facebook
Twitter
LinkedIn